Aceste rare feline trebuiesc impiedicate sa-si consume proprile excremente, obicei des intalnit la multe specii de animale si datorat stresului captivitatii.
Gheparzii sunt printre cele mai rare specii de feline din lume, una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului gheparzilor din gradini zoologice si sanctuare naturale este reprezentata de maladia denumita de specialisti amiloidioza AA. Temuta maladie este responsabila de moartea a circa 70% din numarul gheparzilor din captivitate.
La fel ca boala Alzheimer si maladia vacii nebune, amiloidioza AA duce la distrugerea unor proteine. Proteinele astfel malformate se denumesc amiloide si se depoziteaza in splina, ficat si alte organe, ceea ce duce la decesul animalului infestat.
“Depozitele crescute de amiloide duc invariabil la suprasolicitarea inimii si in final la moartea ghepardului infestat “, afirma Keiichi Higuchi, patobiolog la Shinshu University din Asashi, Japonia.
Pana in prezent nu se cunostea exact cauza ce duce la raspandirea acestei maladii in randul populatiilor captive de gheparzi. Profesorul Higuchi a facut legatura intre consumul propriilor excremente de catre gheparzii stresati si cazurile frecvente de amiloidioza AA.
Anterior, cercetatorii nu erau convinsi ca boala se transmite in acest mod, insa continuarea cercetarilor a dus la descoperirea faptului ca gheparzii infestati pot sa transmita maladia celorlate feline prin contact fizic si urina.
Recomandarea profesorului Higuchi catre toate parcurile Zoo si centrele de reproducere merge in doua directii: prima se refera la indepartarea de urgenta a excrementelor din perimetrul unde traiesc gheparzii, iar cea de-a doua este implementerea unor modalitati in care aceste animale sa-si descarce stresul si tensiunea nervoasa acumulate datorita sindromului captivitatii.
Sursa: Live Science