Cu aceasta ocazie, Muzeul Taranului Roman il are ca invitat pe Philipp Geist, cunoscut la nivel european ca autor a numeroase instalatii si spectacole din sfera multimedia, cu accent pe vizual. La invitatia MTR, Philipp Geist va pune in scena un spectacol de lumini si proiectii pe medii neconventionale. Astfel, prin copaci si pe ziduri vor pluti ingeri, intr-un joc vizual la care iau parte si vizitatorii.
De asemenea, Banda de muzicanti din Bradiceni-Gorj, proaspat descoperita de etnomuzicologii MTR, este invitata pentru prima data la "Muzeul de la Sosea", unde va canta in stilul oltenesc.
Totodata, la MTR vor poposi si muzicienii din Taraful Ion Albesteanu, muzicanti de elita din Campia rasariteana a Dunarii. Din repertoriu fac parte melodii la moda in anii ’30-’40: cantari de dragoste satesti si mahalagesti, cantari epice, melodii de joc.
In cadrul Noptii Muzeelor, MTR va ramane deschis publicului cu expozitiile permanente pana la ora 1.00, "Colectia Regala de arta traditionala – Regina Elena" fiind deschisa la Sala Irina Nicolau pana la ora 3.00. Totodata, la ora 22.00 va avea loc lansarea albumului "Romania – simplitatea pierduta. Fotografii document de Ernest Bernea", aparuta la Editura Vremea.
Un numar de 12 muzee bucurestene vor fi deschise in noaptea de 17 mai, cu prilejul "Noptii muzeelor", prezentand publicului expozitii speciale si spectacole de teatru sau muzica.
Printre cele 12 institutii muzeale care participa la "Noaptea muzeelor" se numara: Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Geologie, Muzeul National "George Enescu", Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" si Muzeul Taranului Roman.
In noaptea de 17 mai, un autobuz special va circula pe ruta care leaga muzeele participante la program. Vizitatorii care parcurg cel putin opt muzee din circuit si colectioneaza biletele de intrare sau stampilele muzeelor vor primi un cadou surpriza.
Initiativa franceza, "Noaptea muzeelor" a permis, inca de la crearea sa, in 2005, construirea si consolidarea unei retele de muzee europene in jurul unui eveniment comun. Scopul a fost acela de a incuraja publicul larg, in special tinerii, sa descopere colectiile muzeelor. Manifestarea este un eveniment patronat de Consiliul International al Muzeelor.
Sursa:Mediafax