Spre deosebire de oameni, unde o fractura la nivelul gleznelor inseamna de obicei purtarea unui aparat gipsat aproximativ trei saptamani, pentru un cal o leziune similara duce inevitabil la obstructionarea circulatiei sangvine in tot corpul, fapt ce duce la decesul acestuia.
“Cand Eight Belles era aproape de linia de sosire, s-a impiedicat aparent datorita oboselii, iar inevitabila cadere s-a produs tocmai cand era in sprint maxim. Acest aspect corobrat cu greutatea de peste 450 kg a unui astfel de cal de curse a dus la fracturarea gleznelor sale, prea fragile pentru a sustine un corp de dimensiunile celui al lui Eight Belles”, declara Celeste Kunz, medic veterinar specializat in cabaline si purtator de cuvant al American Association of Equine Practitioners.
Doctorul Kunz este de parere ca insusi galopul la viteza maxima este responsabil de astfel de accidentari. Cand un cal de curse se afla in galop la viteza maxima apare un moment de o fractiune de secunda cand calul este practic in aer, nici unul dintre picioarele sale neaflandu-se in contact cu pista hipodromului. Dupa acest moment, la aterizarea pe sol toata greutatea calului este repartizata pe unul dintre picioarele din fata.
“Caii suporta in timpul unui mers obisnuit circa 70% din greutatea corpului pe picioarele din fata, asa ca este usor de imaginat ce fel de presiune se inregistraza asupra gleznei unui singur picior cand intreaga greutate corporala preseaza ligamentele si tendoanele in timpul unui galop de viteza”, afirma John Hemanson, zoolog la Cornell University din New York.
Alt gen de rani care apar in astfel de conditii si au un potential fatal sunt asa numitele laminite.
Acestea apar in momentul in care tesutul din interiorul copitei calului numi lamina, se desprinde de picior.
Sursa: Live Science