Proiectul a fost demarat de un grup de conservationisti, zoologi, fermieri si nativi americani, in cadrul unei conferinte nationale, in ceea ce ar putea deveni cea mai mare actiune de salvare si reintroducere a unor specii de animale efectuata pana in prezent.
Autorii sunt de parere ca ambitiosul proiect poate fi implementat fara dificultati majore in zone care au potentialul biolgic de a sustine si hrani turme mari de bizoni.
Siturile destinate reintroducerii sunt de fapt ultimele biotopuri naturale ale acestui animal ramase neafectate de interventia omului. Ele se intind din taigaua sub-arctica a Alaskai, de-a lungul padurilor si preeriilor din Canada si Statele Unite pana in campiile aride din nordul statului New Mexico.
Bizonii colindau odinioara aceste zone in numar de peste 60 de milioane de exemplare la inceputul anilor 1800, dar au fost aproape exterminate de vanatoarea excesiva si pierderea habitatului transformat in pasuni pentru vite. Astfel, in anul 1889, doar 557 de bizoni mai existau pe continentul american. Datorita masurilor severe de protectie, in prezent, numarul lor a crescut la aproximativ 500 000 de bizoni, dintre care 20 000 traiesc in parcuri naturale, iar restul in ferme si rezervatii particulare.
„Bizonul este cea mai importanta parte a mostenirii naturale a culturii amerindiene si deopotriva a potentialului natural american, prin urmare avem o datorie in a salva si restaura acest simbol al Americii”, declara Steven E. Sanderson, presedinte al Wildlife Conservation Society.
Sursa: Science Daily