Teucrium ajugaceum este o specie de menta cu flori roz, care creste in padurile de eucalypt. Aceasta planta nu a mai fost vazuta in natura din anul 1891, iar in 1992 a fost listata ca fiind disparuta pentru totdeauna. A fost observata in jurul orasului Musgrave in anul 2004 de catre o echipa de muncitori care investiga zona in scopul construirii unui drum. Specialistii sunt de parere ca tocmai constructiile umane din zona au dus in cele din urma la disparitia acestei plante din Nordul Australiei.
Rhaphidospora cavernarum disparuta din anul 1871, crestea, de asemenea, in paduri de eucalipt, ajungea la inaltimea de peste un metru si avea flori de culoare alba. Oamenii de stiinta cunosc foarte putin despre acesta specie de planta, exista doar cateva zone restranse unde creste, declara Gordon Guymer director al QEPA’s Queensland Herbarium. Acesta planta a avut de infruntat plantele straine care au fost aduse in Australia, incendiile de padure si pasunatul excesiv, acestea sunt principalele cauze ale periclitarii sale. Singura solutie ramasa consta in prezervarea de seminte si cultivarea acestor plante in sere de catre om pentru a se evita pe viitor pierderea definitiva a celor cateva populatii de plante redescoperite in prezent, continua acesta.
Ambele specii vor fi incluse intr-un plan national australian de reintroducere a florei si faunei locale in cadrul unor rezervatii extinse. In cadrul acestui nou program aproximativ 50 % din zonele salbatice din statul Queensland vor fi protejate din anul 2020, creandu-se astfel o rezervatie naturala cu o suprafata de 12 milioane hectare.
Sursa: National Geographic