"In toata cariera mi s-a pus aceasta intrebare-capcana: «Pentru cine scrieti?»", a spus Pamuk in discursul de multumire. "In anii ’70, arta si literatura erau luxuri. Mi s-a spus ca as putea sa imi ajut tara ca doctor sau ca muncitor", a marturisit el. "Mama mea m-a intrebat in anii ’70 pentru cine scriu. De fapt, ce voia sa ma intrebe era cum o sa fac bani si cum o sa traiesc. Si prietenii mei ma intrebau acelasi lucru si zambeau cu subinteles".
De asemenea, el a povestit ca a fost adeseori intrebat si pentru ce categorie sociala scrie. "Daca as fi spus ca scriu pentru saraci, mi s-ar fi raspuns ca urasc burghezii". "Acum, peste 30 de ani, mi se pune din ce in ce mai des aceasta intrebare. Mi se spune: «Daca scrii in limba turca, inseamna ca scrii doar pentru turci?»", a afirmat Pamuk, care a considerat ca, in prezent, autorii scriu carti "mai putin pentru natia lor" si mai mult pentru cititorii din intreaga lume. El a adaugat ca romancierii scriu pentru un cititor ideal, "care este reinventat mereu de catre scriitori".
"Universitatea din Bucuresti este onorata sa il aiba prezent pe scriitorul Orhan Pamuk, care vorbeste despre aceasta parte a lumii, Sud-Estul Europei", a spus Rectorul Universitatii din Bucuresti, Ioan Panzaru. "Simtim ca in Romania suntem intr-o umbra, unde Estul vine cu realitati si Vestul vine cu idei".
Orhan Pamuk este Doctor Honoris Causa al Freie Universitat Berlin (2007) si al Universitatii Bogazici din Istanbul. In 2006, scriitorul turc a fost "visiting professor" al Universitatii Columbia.
Programul scriitorului turc in Romania va continua, in 24 aprilie, cand va acorda autografe tuturor celor prezentii in magazinul Diverta Magheru. Dupa sesiunea de autografe, Pamuk va participa alaturi de invitatii editurii Curtea Veche la cocktailul care va avea loc la Clubul Taranului, din incinta Muzeului Taranului Roman.
Sursa:Mediafax