Catalogata in urma cu mai bine de un secol drept un nucleu de stele globulare, Omega Centauri concureaza in stralucire puterea pe care luna plina o manifesta cu precadere in emisfera sudica a planetei noastre.
O alta particularitate a nucleului Omega Centauri este faptul ca adaposteste in acelasi loc stele batrane, adulte, cat si stele tinere, spre deosebire de celelalte, care sunt mai degraba comunitati ale stelelor batrane. Acesta se roteste mai repede si are o forma aplatizata.
Astronomii au aflat cauza acestor anomalii: Omega Centauri adaposteste in mijlocul ei o gaura neagra. Aceasta descoperire care a revelat adevarat natura a sistemului: o galaxie de “pitici” care a fost saracita de stele periferice.
Imaginile captate cu ajutorul telescopului Hubble arata ca stelele din Omega Centauri se misca mult mai repede decat ar trebui, avand in vedere marimea nucleului.
“Explicatia logica a acestui fenomen este gaura neagra localizata in centru, care este de 40 000 de ori mai mare decat soarele nostru. Doar o singura gaura neagra de asemenea marime a mai fost identificata pana in prezent”, a declarat astronomul Karl Gebhardr de la Universitatea Texas.
Sursa: Discovery