Home » D:News » Orhan Pamuk isi va intalni cititorii romani pe 23 aprilie, la Atheneul Roman

Orhan Pamuk isi va intalni cititorii romani pe 23 aprilie, la Atheneul Roman

Orhan Pamuk isi va intalni cititorii romani pe 23 aprilie, la Atheneul Roman
Publicat: 08.04.2008
Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2006, isi va intalni cititorii romani, pe 23 aprilie, la Ateneul Roman, in public aflandu-se, printre altii, Emil Hurezeanu, Mihaela Radulescu si Razvan Exarhu, transmite editura Curtea Veche.

La intalnirea cu cititorii romani de miercuri, 23 aprilie, de la Ateneul Roman, vor mai participa Carmen Musat, Daniela Zeca – Buzura, Marius Chivu, Alexandru Balasescu, Cristina Simion, Catalin Tolontan, Dan Silviu Boerescu, Ioan Stanomir, Tudor Octavian, Dragos Bucurenci, Catalin Avramescu, potrivit editurii.
"Venirea lui Orhan Pamuk in Romania este cu siguranta evenimentul cultural al anului 2008, fiind prima data cand un castigator al Premiului Nobel pentru Literatura viziteaza Romania, dupa 1990. Este un autor exceptional, pe care publicul il astepta de multa vreme. In plus, in acest an, editura Curtea Veche implineste 10 ani de prezenta pe piata de carte si doream sa oferim cititorilor nostri un astfel de cadou", a declarat Irén Arsene, directorul editurii Curtea Veche.
In aceeasi zi, Universitatea din Bucuresti ii va decerna lui Orhan Pamuk titlul de Doctor Honoris Causa, in cadrul unui ceremonii care va avea loc in Sala Senatului Universitatii.
Programul scriitorului turc in Romania va continua, in 24 aprilie, cand Orhan Pamuk va acorda autografe tuturor celor prezentii in magazinul Diverta Magheru. Dupa sesiunea de autografe, Pamuk va participa, alaturi de invitatii editurii Curtea Veche, la cocktailul care va avea loc la Clubul Taranului, din incinta Muzeului Taranului Roman.
Curtea Veche a inceput editarea unei serii de autor Orhan Pamuk in 2006, inainte ca scriitorul sa castige Premiul Nobel pentru Literatura. Faimos in Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk si-a sporit notorietatea in 2005, in intreaga lume, dupa ce a criticat dur cateva pacate neispasite ale tarii lui: genocidul armenilor din 1915 si o suprimare similara a minoritatii kurde. Din cauza reactiilor grupurilor nationaliste, scriitorul in varsta de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioada, iar cand s-a intors, statul s-a pregatit sa-l judece pentru "insultarea" Turciei si a identitatii nationale. Organizatii de protectie a drepturilor omului si asociatii ale scriitorilor din toata lumea s-au aratat solidare cu Pamuk. Pana la urma, procesul a fost abandonat, in mod oficial, din cauza unei probleme de procedura.
Orhan Pamuk a fost tradus in aproape 40 de limbi si a primit o multime de distinctii, inclusiv premiul Médicis étranger 2005 pentru "Zapada" si premiul Impac 2003, obtinut cu "Ma numesc Rosu". In 2005, la Targul de Carte de la Frankfurt, scriitorul a primit prestigiosul Friedenspreis (Premiul Pacii), numele sau alaturandu-se unor laureati celebri: Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Susan Sontag, Peter Esterhazy si altii.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase