O noua teorie explica misterioasele stanci de pe Mercur
Primele teorii legate de modul in care au aparut aceste creste, in urma cu cateva milioane de ani, sustineau ideea unei contractii puternice a scoartei, efectul fiind asemnator cu cel al unui fruct care este supus procesului deshidratarii. Crestele liniare se intind pe suprafete imense si ating inaltimi care ajung pana la 3.2 kilometri.
Noua teorie elaborata sugereaza formarea acestor straturi fierbinti de roca in interiorul planetei, iar ca urmare a activitatii interne, acestea au strapuns suprafata, formand lanturi de stanci.
“Exista un anumit astfel de aliniament de la nord catre sudul planetei. Daca ar fi vorba despre o contractie a scoartei, asezarea acestor creste nu ar fi un aliniament, ci ar avea o forma absolut intamplatoare”, a declarat Scott King, geofizician la Virginia Tech University. Acesta nu este de acord cu teoria suprafetei care se contracta, sustinand noua teorie prin redarea pe calculator a fenomenului.
Primele fotografii ale planetei Mercur au fost facute in urma cu 33 de ani de catre satelitul Mariner 10, insa abia in ianuarie 2008, astronomii au obtinut imagini ale partii nevazute a planetei prin intermediul satelitului Messenger.
Cercetatorii sustin ca aceasta teorie este plauzibila, insa mai sunt necesare si alte date asupra topografiei locului si asupra campului magnetic pentru a putea fi demonstrata.
Sursa: Live Science