Expozitia Razboinicii Epocii Fierului, care va fi deschisa pana pe 15 mai, recompune inventarele funerare ale celor mai reprezentative morminte cu arme din necropolele de la Ferigile, Curtea de Arges, Tigveni, Cepari si Rudeni, iar exponatul de atractie este spada de tip Akinakes cu antene la miner, un tip de arma de sorginte iraniana, care s-a bucurat de un mare succes, raspandindu-se pe spatii mari in Europa, in respectiva epoca.
"Termenul de akinakes desemneaza un pumnal sau o spada cu garda in forma de inima. Spada de la Cepari si mormantul numarul 5 in care a fost descoperita dateaza din anul 500 i.Hr., apropiata de expeditia persana impotriva scitilor, condusa de regele Darius I. Pe langa arme, in expozitie pot fi intalnite podoabe din fier ale razboinicilor, ingropati cu armura si obiecte de pret", a declarat Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie, Bucuresti.
Muzeografii argeseni spun ca expozitia ofera o imagine completa si veridica asupra unei componente esentiale a grupului cultural Ferigile, aceea a armamentului in care se regasesc influente tracice, scitice si ilirice. Specialistii care au lucrat in Arges in ultimii 40 de ani pe santierele arheologice afirma ca in expozitie se afla cea mai bogata si cea mai valoroasa colectie de artefacte din perioada tarzie a primei epoci a fierului din Romania. Ei sustin cu probe istorice ca in zona Cepari-Tigveni, din nordul judetului Arges, mai exista astfel de morminte care urmeaza a fi scoase la lumina inainte de inceperea constructiei autostrazii Pitesti-Sibiu.
Sursa: MEDIAFAX