"In zonele urbane, mediul influenteaza intr-adevar activitatea fizica, alimentatia si greutatea corporala", a indicat Kim Raine, coordonator al studiului, de la Centrul de studii pentru promovarea sanatatii din cadrul Universitatii din Alberta. "Am descoperit ca in cartierele sarace accesul la alimente sanatoase si ieftine este mai dificil decat cel la hrana de tip fast food – bogata in calorii si grasimi si ieftina din punct de vedere al pretului pe calorie", a adaugat acesta. Raine spune ca sunt necesare reduceri de taxe pentru atragerea proprietarilor de magazine cu hrana sanatoasa in zonele mai sarace.
Studiul, finantat de Institutul canadian de informatii asupra sanatatii, a analizat rolurile pe care le au mediul fizic si economic urban, alimentatia si activitatile fizice in mentinerea unei greutati echilibrate.
Cercetatorii au analizat, in acest sens, peste 350 de studii anterioare, realizate in Canada, SUA si Australia. Peste 50% dintre canadieni sufera de exces ponderal sau obezitate, spune Raine. Studiul a mai scos la iveala faptul ca persoanele care locuiesc in cartiere populate de oameni cu venituri mari si medii prezinta mai multe probabilitati de a face exercitii fizice fata de cele din cartierele sarace. Raine mai spune ca persoanele cu o greutate corporala mai sanatoasa prezinta tendinta de a locui in zone unde exista un acces mai bun la activitati recreative.
Studiul a mai indicat o legatura intre zonele suburbane, unde oamenii sunt obligati sa foloseasca masina pentru a se deplasa, din cauza distantelor mari, si o rata crescuta a obezitatii, asociata unei activitati fizice reduse. "Daca locuiesti intr-un cartier unde nu ai acces la facilitati, acestea fiind situate in alta zona, trebuie sa folosesti masina sau mijloacele de transport in comun pentru a ajunge la ele", a spus Raine.
Sursa: MEDIAFAX