"Trebuie sa facem mai multe pentru a scapa de aceste pasari suparatoare", a declarat, pentru ANSA, consilierul local Alberto Mazzonetto.
Mazzonetto, membru al Ligii Nordului, a spus ca partidul sau va cere magistratilor locali sa ia masuri cu privire la riscul imbolnavirii din cauza pasarilor.
Consilierul a mentionat si punctul de vedere al corpului public local pentru cercetarea in domeniul sanatatii – ULSS, care "a lansat o alarma clara, cerand actiuni cu tinta precisa care sa includa chiar si alerte in caz de pericol pentru locuitori si turisti". ULSS a atentionat asupra numarului mare de porumbei din Piata San Marco.
Porumbeii nu sunt doar purtatori de boli, ci raspandesc si capuse sau paduchi si, in plus, produc daune mostenirii culturale a orasului, se arata intr-un raport.
Porumbeii zgarie cladirile si ciugulesc piatra pentru a obtine calciul de care au nevoie pentru a digera hrana. Cel mai mare risc ramane insa cel referitor la excrementele acestora, care au un continut ridicat de acid si dizolva piatra, infiltrandu-se in fisurile sale microscopice. In timp, efectul acestui proces este vizibil, mai ales luand in considerare numarul mare de pasari care populeaza orasul.
Vanzatorii de seminte pentru pasari din Piata au facut apel pentru a-si proteja indeletnicirea traditionala, insa oficialii sunt dispusi sa plateasca oricat pentru a-i convinge sa paraseasca locul.
La fel ca in alte orase europene, Venetia a interzis oamenilor sa hraneasca porumbeii in orice parte a orasului.
Rezidentii Venetiei s-au aratat de acord cu masurile propuse de autoritati dupa lansarea rapoartelor recente care arata ca mizeria si daunele produse de porumbei il costa pe fiecare locuitor 275 de euro pe an.
Sursa: MEDIAFAX