Desi in anii 1838 sau 1940 s-au inregistrat seisme cu o magnitudine mai puternica, efectele produse de cel din urma au fost cu mult mai mari.
La nivelul integii tari, s-au prabusit ori au fost avariate 33.000 de locuinte. Si-au pierdut viata 1.571 de oameni, dintre care 1424 numai in Bucuresti, iar 11.300 au fost raniti. In acelasi cutremur, orasul Zimnicea a fost distrus aproape in totalitate, fiind refacut ulterior. Printre cei care au pierit in acea seara fatidica se numara si personalitati de marca ale culturii romanesti: A. E. Baconski, Toma, Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea sau Alexandru Ivasiuc. A fost totodata si un moment de solidaritate al populatiei din Bucuresti si din restul tarii, multi oameni ajutand din proprie initiativa la indepartarea daramaturilor si la salvarea cat mai multor vieti.
Desi majoritatea oamenilor se asteapta ca urmatorul cutremur de mare intesitate sa aiba loc in urmatorii ani, Institutul National de Fizica a Pamantului, prin vocea directorului Gheorghe Marmureanu, a dat asigurari ca seismele nu au manifestari ciclice.