"Potrivit teoriei mele, imediat ce creierul detecteaza ceva amuzant, diafragma se pune in miscare", a spus Yoji Kimura, profesor de stiinte ale comunicarii la Universitatea din Kansai, Osaka, purtator de cuvant al mai multor umoristi japonezi.
Profesorul a aplicat electrozi pe corpurile voluntarilor, mai ales la nivelul stomacului, si a masurat activitatea diafragmei si a altor muschi. Masina poate cauta de pana la 3.000 de ori pe secunda semnalele electrice produse de corp in cazul in care exista motiv de ras.
Potrivit inventatorului, aceasta precizie permite stabilirea tipului de ras, daca cineva rade din toata inima sau se forteaza, daca persoana este cinica sau ironica.
Kimura a stabilit unitatea de masura a rasului, "ah"-ul. "Am descoperit ca rasul copiilor este mai spontan, cu zece "ah"-uri pe secunda, de doua ori mai intens decat cel al adutilor", a explicat acesta.
Cercetatorul a luat in calcul o marja in cazul adultilor, care isi pierd spontaneitatea pentru ca se intreaba daca este potrivit sa rada, in functie de situatie.
Profesorul distinge patru etape posibile intr-un ras: detenta, iesirea din norma, rasul din toata inima si, in cele din urma, cateodata, hohotele de ras.
Pentru cercetator, intelegerea mecanismului de raspandire a rasului de la o persoana la alta "este cheia sufletului uman".
In opinia lui Kimura, rasul permite omului sa plece din nou dintr-un punct pozitiv, "asa cum se intampla cu restartarea calculatoarelor". Si cercetatorul crede ca, astfel, umanitatea este capabila sa treaca de la "un secol de razboi, la un secol de umor si toleranta".
Sursa: MEDIAFAX