Gaurile negre provenite din masele stelare se formeaza atunci cand masa stelara moare, ea explodeaza intr-o supernova, iar nucleul sau se prabuseste intr-o gaura neagra.
Acestea sunt catalogate in functie de marime, de la "supermasive", cu o greutate de cateva milioane de ori decat cea a Soarelui, pana la multimi stelare, obiecte care cantaresc doar de cateva ori greutatea soarelui.
Recordul precedent ii apartine unei gauri negre din galaxia M33. Pe numele sau M33 X-7, a fost masurat avand de 16 ori masa Soarelui.
Spre sfarsitul lui 2007, o echipa de astronomi de la Centrul de Astrofizica din Cambridge, condusa de Andrea Prestwich, au sugerat existenta unei gauri negre intitulata IC 10 X-1 cu o masa cuprinsa intre 24 si 33 decat cea a Soarelui.
Astronomii Jeffrey Silverman si Alexei Filippenko, de la Universitatea Berkeley – California, au confirmat rezultatul, dupa ce au efectuat masuratori unei stele in miscare cu ajutorul unei telescop special din Hawaii, SUA.
Probabilitatea de a fi descoperite si alte “Gauri Negre” de dimensiuni impresionante este foarte mare, dar din cauza ca acestea se afla la o distanta prea mare fata de Pamant si sunt foarte greu de studiat, detectarea lor, cel putin pentru moment, este imposibila.
Sursa: space.articlecientist.com