Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh sunt pe cale de a dezvolta o "schela bioactiva" care sa protejeze celulele susa si sa le permita sa se dezvolte in celule osoase sau cartilaginoase dupa ce sunt implantate in locul afectat.
Specialistii britanici spera ca aceasta noua tehnica, pe baza de celule susa prelevate din sange si maduva osoasa, sa poata fi testata pe pacienti in aproximativ doi ani.
Proiectul, in valoare de 1,4 milioane de lire sterline (1,87 milioane de euro), ar putea avea un impact semnificativ in tratarea unor maladii grave precum osteoartrita.
Profesorul Brendon Noble, membru al echipei de cercetatori, a declarat ca, initial, vor investiga rupturile de cartilaj care nu se vindeca bine sau fracturile osoase severe, provocate, de exemplu, de accidente de motocicleta. De asemenea, in cazul pacientilor mai in varsta, fracturile nu se vindeca total.
Ideal ar fi sa se obtina "reteta" potrivita pentru ca celulele susa sa fie stimulate sa se dezvolte intr-un mediu foarte dificil, a explicat Noble. Desi celulele susa se pot dezvolta cu usurinta in laborator, organismul uman nu ofera aceleasi conditii propice, a spus acesta.
"Schela" consta intr-o plasa destul de rigida, invelita sau impregnata cu un medicament care ajuta celulele susa sa stea impreuna.
Cercetatorii lucreaza cu Serviciul de transfuzii din Scotia pentru a cultiva celule susa prelevate din sange. Acest lucru ar insemna ca pacientul nu ar avea nevoie de interventie chirurgicala, ca in cazul celulelor din maduva osoasa, pentru a se recolta celule susa.
Cercetatorii sunt de parere ca noua tehnica ar putea contribui la inlocuirea oaselor pierdute din cauza cancerului. (MEDIAFAX)