Home » D:News » Codul faraonului Bocchoris

Codul faraonului Bocchoris

Codul faraonului Bocchoris
Publicat: 18.02.2008
Un volum ce reface codul faraonului Bocchoris, una dintre cele mai enigmatice si controversate figuri ale Antichitatii, Reformele lui Bocchoris, va fi lansat joi, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Cartea, finalizata in 1978, a aparut la editura Monitorului Oficial, lansandu-se la 28 ani de la moartea autorului, Achim Popescu.
La evenimentul de lansare a volumului vor participa fiica si nepoata scriitorului, Adriana Baldea si Ioana Baldea, dar si personalitati precum: Fawzi Gohar, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Vlad Nistor, decan al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti, Iulian Cartana, prorector al Universitatii Hyperion, Anca Ivascu, redactor-sef al editurii Monitorul Oficial, Valentina Puiu, traducator, si Crisan Museteanu, directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Reformele lui Bocchoris este un volum stiintific, care se remarca prin spectaculosul subiectului: Bocchoris, al doilea faraon al dinastiei a XXIV-a, ars pe rug de rivalul sau, un rege kusit, e autorul unui cod de legi distrus.
Progresiv, Bocchoris intra in legenda ca un faraon justitiar, un fel de Harun-al-Rasid egiptean, democrat in vederi si dotat cu acea intelepciune care tine de o anumita aura hiperbolizanta. El este "regele in timpul caruia un magar a vorbit", "faraonul care ii elibereaza pe evrei", autorul unor judecati aproape mitice, care se insereaza in folclor. Este al doilea faraon egiptean considerat eretic si singurul care moare ars pe rug, ceea ce ii da, indiscutabil, un aer de erou legendar, exacerbat de distrugerea misteriosului cod, consemnat ca progresist, dar imposibil de consultat si evaluat dupa criterii stiintifice actuale.
Refacerea codului de catre Achim Popescu, finalizata in 1978, presupune repunerea in drepturi a unui faraon condamnat de istorie la obscuritate.
Achim Popescu (1927 – 1980) a fost doctor in egiptologie al Facultatii de Litere din Cairo (1978). In 1967 a primit de la Consiliul Stiintific de Specialitate statutul de membru al Societatii Egiptene de Papirologie, fiind, pana la momentul actual, singurul roman caruia i s-a acordat acest titlu. A participat la numeroase lucrari arheologice si a publicat studii de orientalistica in tara si in strainatate, printre care Le mystère de la mort de Toutankhamon, Perspectives de l’orientalisme en Roumanie sau Comoara din Valea Regilor. Din 1962, cercetarile sale s-au concentrat aproape exclusiv asupra refacerii codului pierdut de legi al lui Bocchoris.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase