Reteta dezvoltata special pentru a fi servita in conditiile de pe Statia Spatiala Internationala face parte din mai multe produse sud-coreene aprobate pentru misiunea din aprilie 2008. Din reteta au fost eliminate bacteriile, necesare pentru fermentarea verzei, dar care ar putea fi periculoase in spatiu.
Specialistii de la Institutul de cercetare a energiei atomice din Coreea (KAERI) au conceput si un container special care va permite consumul in spatiu.
Multi sud-coreeni cred ca acest kimchi are proprietati benefice asupra organismului. In 2003, consumul de kimchi a crescut, dupa ce au aparut speculatii potrivit carora aceasta mancare creste imunitatea, aparand organismul de virusul SARS (sindrom respirator acut sever). In 2005, cercetatorii au spus ca aceasta mancare vindeca pasarile bolnave de gripa aviara, lucru nedemonstrat pana in prezent.
Kimchi se prepara din varza murata, ardei gras rosu, ridichi, usturoi si ghimbir.
Kimchi va face parte din meniul primului astronaut sud-coreean care va ajunge pe ISS, Ko San, in varsta de 30 de ani.
Institutul a mai dezvoltat o gama de taitei instant, ceai aromat cu scortisoara si cateva produse organice.
Ko va pleca pe ISS cu o racheta Soyuz, pe 8 aprilie, impreuna cu doi astronauti rusi.
Sursa: MEDIAFAX