Cercetatorii de la Imperial College din Londra si de la mai multe institutii europene au inregistrat tensiunea arteriala a 140 de voluntari, la fiecare 15 minute, in timp ce acestia dormeau la domiciliile lor, situate in apropiere de aeroportul londonez Heathrow si de cele din Atena, Milano si Stockholm.
Persoanele hipertensive (peste 140/90 mm Hg) au prezentat un risc crescut de maladii cardiace, accidente cerebrale, maladii renale si dementa.
Autorii studiului au constatat ca tensiunea arteriala a voluntarilor crestea semnificativ, direct proportional cu cresterea nivelului sonor – depasind 35 de decibeli – la trecerea unui avion sau a unei masini in apropiere de locuinta lor sau daca partenerul sforaia.
Traficul aerian poate provoca o crestere a presiunii sistolice de 6,2 mm Hg si a presiunii diastolice de 7,4 mm Hg.
Cresterea tensiunii arteriale este asociata cu intensitatea zgomotului, potrivit cercetatorilor. Astfel, pentru fiecare 5 decibeli suplimentari adaugati zgomotului deja puternic al unui avion, tensiunea arteriala creste cu 0,66 mm Hg (cifra sistolica).
Nivelul de decibeli este cel care conteaza si nu sursa zgomotului, spun cercetatorii.
Autorii studiului au mai demonstrat, in cadrul unui proiect de cercetare european numit Hyena, ca oamenii care au trait timp de cinci ani in apropiere de un aeroport international prezinta cel mai mare risc de a deveni hipertensivi fata de persoanele care traiesc in cartiere linistite.
Acest studiu, publicat in Environmental Health Perspectives, a scos la iveala faptul ca o crestere de 10 decibeli a zgomotului aerian nocturn contribuie la cresterea cu 14% a riscului de a deveni hipertensiv, in cazul ambelor sexe.
Potrivit cercetatorilor, problema trebuie luata in considerare in cadrul proiectelor de extindere a aeroporturilor.
Cercetatorii urmeaza sa continue studiile pentru a determina efectele combinatiei poluare-zgomot asupra riscului de hipertensiune arteriala.
Sursa: MEDIAFAX