Costul total al proiectelor se va ridica la 250 de milioane de euro, acestea fiind, in principal, finantate prin subventii de stat si donatii. De asemenea, pentru aceste proiecte se va utiliza o parte din suma de 400 de milioane de euro, pe care emiratul Abu Dhabi o datoreaza pentru utilizarea numelui "Luvru" pentru viitorul sau muzeu Luvru Abu Dhabi.
Muzeul Luvru a primit, in 2007, un numar de aproximativ 8,3 milioane de vizitatori, cifra egala cu recordul de frecventare inregistrat in 2006, care continua sa il plaseze pe primul loc in randul celor mai vizitate mari muzee ale lumii. Din 2001, rata de frecventare a muzeului Luvru a crescut cu peste 60%, precizeaza responsabilii acestuia.
Departamentul dedicat Islamului, creat in 2003, va fi inaugurat in 2010. Departamentul va acoperi o suprafata de 3.000 de metri patrati si va gazdui 10.000 de obiecte de arta. Sala in care in prezent sunt expuse obiecte islamice va gazdui piese de arta bizantina care sunt imprastiate peste tot in muzeu.
Salile cu mobilier din secolul al XVIII-lea, care se intind pe 2.500 de metri patrati, vor fi reorganizate pana in 2011, pentru o mai buna vizibilitate a colectiilor.
In perioada 2009 – 2012, Curtea Sfinxului, situata langa Sena, va fi redeschisa publicului, in cadrul unui nou tur al antichitatilor romane si etrusce.
De asemenea, se va mai crea un tur cronologic, care sa porneasca din perioada medievala si sa se incheie in cea contemporana.
Proiectul "Piramida" (2009 – 2017) va include reorganizarea cailor de acces si a modului de intampinare a publicului: de exemplu, grupurile vor avea intrari separate, iar vizitatorii vor beneficia de 23 de puncte de informare raspandite in muzeu.
In plus, este prevazuta renovarea gradinilor Tuileries si achizitionarea unor noi opere contemporane (Cy Twombly si François Morellet).
In 2010 si 2012 este prevazuta inaugurarea filialelor Luvru Lens, Franta, si, respectiv, Luvru Abu Dhabi.
Sursa: MEDIAFAX