Vaccinul obliga sistemul imunitar sa recunoasca drogul ca pe un corp strain si sa-l atace, a explicat Thomas Kosten, profesor de psihiatrie si neurostiinte la Colegiul de medicina Baylor din Houston, Texas, care lucreaza la acest medicament din 1995.
Pacientul primeste o versiune modificata a drogului, asociata cu o proteina pe care corpul o recunoaste ca fiind o amenintare, a spus acesta. Organismul va incepe astfel sa fabrice anticorpi, a explicat cercetatorul.
Specialistii spera ca acest vaccin va elimina cazurile de recidiva atat de des intalnite in randul persoanelor dependente de droguri.
Rezultatele cele mai promitatoare au fost constatate la cocaina, dar cercetatorii spera ca acest vaccin sa poata fi utilizat pe viitor si impotriva dependentei de metamfetamine, heroina sau tutun.
"Vaccinul diminueaza progresiv cantitatea de cocaina care ajunge la creier", a spus Kosten. "Este un proces lent, iar pacientii nu resimt efectele lipsei drogului", a adaugat acesta.
In cazul in care este utilizat drogul, "nivelul de anticorpi creste treptat. Daca se continua utilizarea drogului, efectele acestuia vor fi din ce in ce mai slabe", a spus cercetatorul.
Testele au inclus o serie de cinci doze injectate in decursul unei perioade de trei luni, a spus Kosten. Insa vaccinul trebuie testat la scara mare inainte de a cere aprobarea autoritatilor in domeniu, a mai spus Kosten.
Un vaccin similar impotriva dependentei de tutun este in curs de dezvoltare, mai multe companii de cercetatori lucrand la diferite versiuni ale acestuia. Vaccinul conceput de Kosten impotriva dependentei de o substanta interzisa este insa cel mai avansat.
Sursa: MEDIAFAX