Amprenta, apartinand degetului aratator al lui Da Vinci, a fost descoperita de catre cercetatorii de la Universitatea Chieti, dupa cautari care au durat mai bine de trei ani.
Profesorul Luigi Capasso, antropologul care a condus echipa, a declarat ca modelul amprentei lui Da Vinci este foarte intalnit in Orientul Mijlociu. "Aproximativ 60% din populatia Orientului Mijlociu are aceeasi structura a amprentei digitale", a declarat acesta.
Acesta descoperire va da si mai multa credibilitate teoriei conform careia mama lui Da Vinci, Caterina, a fost o sclava care a venit in Toscana de la Istanbul.
"Detinem documente care sugereaza ca ea ar fi fost din Orient, ori cel putin nativa din zona mediteraneana", a declarat Alessandro Vezzosi, un expert in ceea ce-l priveste pe geniul Renasterii, si directorul muzeului din orasul natal al acestuia. "Ea nu a fost o taranca din Vinci. Mai mult, numele sau era Caterina, nume care era foarte popular printre sclavii din Toscana la acea perioada".
Descoperirea amprentei lui Da Vinci a survenit la capatul a trei ani obositori, in care cercetatorii au parcurs 52 de manuscrise si lucrari ale artistului. Folosind cea mai noua tehnologie de scanare, echipa a gasit mai mult de 200 de amprente, insa doar un singur specimen perfect, pe tabloul "Doamna cu hermina", aflat la Muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia. Nu toate amprentele lasate in respectivele documente apartineau lui Da Vinci, multe dintre acestea fiind ale discipolilor sai ori ale oamenilor care le-au rasfoit, a explicat Capasso.
Da Vinci manca de multe ori in timp ce lucra; multe dintre amprente contin urme de mancare, astfel incat cercetatorii ar putea descoperi si ce fel de regim alimentar avea artistul. De asemenea, amprenta a fost folosita si pentru a identifica inca doua tablouri care ar putea apartine lui Da Vinci, valoarea acestora putand ajunge la aproape 100 de milioane de euro, daca se dovedesc originale.
Sursa: MEDIAFAX