Frigiderele europene operează la o temperatură medie de 6,4°C, cu 60% peste pragul de siguranță alimentară de 4°C, relevă un studiu paneuropean publicat de Agenția Națională de Securitate Sanitară (Anses) din Franța.
Cercetătorii au analizat date din 16 țări europene, constatând că 95% dintre frigiderele gospodăriilor mențin temperaturi sub 10°C, insuficient pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene, conform France TV Info.
În consecință, autoritățile sanitare au fost nevoite să ajusteze standardele de calcul pentru datele de expirare a produselor refrigerate.
„Temperatura sub 4°C este esențială pentru stoparea creșterii microorganismelor, în special a salmonelelor, principală sursă de toxiinfecții alimentare în Europa”, avertizează specialiștii Anses, subliniind că noile standarde industriale nu trebuie interpretate de consumatori ca permisiune pentru relaxarea normelor de depozitare domestică.
Listerioza, infecție asociată cu carnea crudă, produsele lactate și mezelurile impropriu refrigerate, a înregistrat o creștere alarmantă între 2019-2023, afectând preponderent persoanele imunocompromise, vârstnicii și femeile însărcinate.