Inteligența artificială continuă să își facă simțită prezența în tot mai multe industrii – de la Hollywood și publishing, până la modelling. H&M a anunțat recent că va crea „gemeni digitali” AI pentru 30 de modele, cu scopul de a-i folosi în campaniile de marketing și postările din social media – desigur, doar cu acordul modelului.
Jörgen Andersson, directorul de creație al gigantului suedez, a declarat că inițiativa „va îmbunătăți procesul creativ și modul în care lucrăm în marketing, fără a schimba însă abordarea noastră centrată pe oameni.”
Proiectul implică modele de succes precum Vilma Sjöberg și Mathilda Gvarliani, care colaborează cu branduri mari precum Vogue și Chanel. Fiecare dintre ele va putea „trimite” geamănul digital la ședințe foto pentru alte branduri, ceea ce le-ar permite, teoretic, să fie în două locuri în același timp.
Imaginile care compară modelele reale cu versiunile AI sunt aproape imposibil de deosebit, ceea ce a stârnit neliniște în industrie, arată The Guardian.
Mulți văd această mișcare ca un semnal de alarmă, adică un posibil început al unei schimbări de paradigmă. Situația amintește de protestele lucrătorilor din Hollywood din 2023, care s-au opus utilizării AI în filme și seriale. H&M nu este primul brand care experimentează cu modele generate de AI – Levi’s și Hugo Boss au testat și ei această tehnologie.
Sindicatul Bectu, care reprezintă angajații din industriile creative, a tras un semnal de alarmă.
„Chiar dacă modelele sunt plătite pentru utilizarea imaginii lor, e greu de imaginat că acest tip de tehnologie nu va afecta alți lucrători din industria modei – de la make-up artiști și coafeze, până la tehnicienii de lumini,” a declarat Philippa Childs, liderul sindicatului.
Un sondaj recent arată că 54% dintre membrii Bectu cred că AI va avea un impact negativ asupra industriei.
Sara Ziff, fondatoarea organizației Model Alliance, subliniază și alte întrebări, în special legate de compensație: „Ce înseamnă, de fapt, o remunerație echitabilă pentru un geamăn digital?”.
H&M a precizat că modelele vor fi plătite de fiecare dată când geamănul lor AI va fi folosit, în urma unei negocieri prin agenția care le reprezintă.
Pentru a preveni abuzurile, intră în vigoare din iunie Fashion Workers’ Act, o lege americană care impune acordul expres al modelelor pentru folosirea AI de către agenții. La nivel european, AI Act va intra în vigoare în 2026 și va obliga companiile să marcheze clar imaginile generate de roboți – H&M a anunțat deja că va folosi watermark-uri pentru aceste cazuri.
Modelele de top, precum Sjöberg și Gvarliani, probabil vor fi bine remunerate – unii estimează că vor câștiga milioane. Dar pentru modelele care lucrează în e-commerce, AI-ul ar putea reprezenta o amenințare reală.
„Majoritatea modelelor au pierdut deja multe joburi, iar asta adaugă încă o sursă de nesiguranță,” spune Chloe Rosolek, agent de casting.
Inteligența Artificială ajută arheologii să scoată la lumină secrete din perioada Angkor
Este oficial! Inteligența Artificială a trecut testul Turing
Bill Gates a spus că Inteligența Artificială va înlocui două mari profesii în următorii ani