Home » D:News » Croația, tot mai aproape de a fi declarată o țară fără mine de teren

Croația, tot mai aproape de a fi declarată o țară fără mine de teren

Croația, tot mai aproape de a fi declarată o țară fără mine de teren
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.04.2025

Croația, tot mai aproape de a fi declarată liberă de mine. Ultimele operațiuni de deminare sunt în desfășurare. Experții în deminare speră să curețe țara de minele de teren până în 2026, potrivit Reuters.

Echipele de deminare pășesc cu grijă pe un câmp din apropierea orașului Gospic, în sudul Croației, folosind detectoare de metale pentru a identifica minele antipersonal rămase din războiul purtat în urmă cu peste trei decenii.

Este o amplă operațiune care se apropie de final. Croația speră ca în mai puțin de un an să poată declara oficial că este o țară liberă de pericolul minelor.

Milioane de mine au fost plantate în anii ’90 în Croația

Milioane de mine au fost plantate în anii ’90 în Croația, Bosnia, Kosovo și Serbia, în timpul destrămării sângeroase a fostei Iugoslavii.

Davor Laura, șeful operațiunilor din cadrul Centrului pentru Acțiune împotriva Minelor din Ministerul de Interne al Croației, a declarat că, până în prezent, au fost curățați 1.807 kilometri pătrați de teren, fiind descoperite aproape 300.000 de mine și alte dispozitive explozive.

Deși aceasta reprezintă doar o parte din suprafața totală a țării, minele au fost plasate în principal de-a lungul unor fâșii înguste de front. La finalul anului 2024, mai rămăseseră doar 49,3 kilometri pătrați suspectați de prezența minelor.

„La finalul acestui an vom încheia toate operațiunile, iar pe 1 martie 2026 vom declara Croația liberă de pericolul minelor,” a afirmat Laura.

Mii de oameni din regiune au murit de-a lungul anilor în urma detonării unor mine rămase în câmpuri nemarcate sau a munițiilor neexplodate ce încă pot fi găsite pe fostele câmpuri de luptă.

Din 1995, de la finalul războiului din Croația, 207 civili și 40 de specialiști în deminare și-au pierdut viața în astfel de incidente, potrivit datelor oficiale.

Pentru anumite operațiuni, Croația a colaborat chiar și cu Serbia – fost inamic în război – folosind acolo unde a fost posibil hărți militare ale câmpurilor minate.

Geniștii croați și alți experți implicați în aceste operațiuni au oferit recent și sprijin Ucrainei, pentru a ajuta la curățarea terenurilor contaminate cu mine în urma invaziei ruse din 2022.

Pentru locuitorii din fostele zone de conflict, vestea că țara ar putea fi în sfârșit declarată sigură este așteptată cu nerăbdare.

Emir Sefic, în vârstă de 40 de ani, din orașul Dvor (la circa 150 km est de zona Gospic), își amintește cum, în copilărie, a supraviețuit unei explozii provocate de un detonator.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase