Apple, amendată cu 162 de milioane de dolari de autoritățile franceze
:format(webp):quality(80)/https://www.descopera.ro/wp-content/uploads/2025/02/apple-inteligenta-artificiala-shutter_descopera-1024x683.jpg)
Compania Apple a fost amendată cu 150 de milioane de euro (162,4 milioane de dolari) de autoritățile franceze pentru abuz de poziție dominantă în domeniul publicității pentru aplicații mobile, printr-un instrument de confidențialitate, transmite Reuters.
Este prima amendă de acest fel dată vreodată de o autoritate de concurență pentru instrumentul App Tracking Transparency (ATT), introdus de Apple.
Amenda vine la un an după ce Uniunea Europeană a sancționat compania cu 1,8 miliarde de euro pentru că a pus bețe în roate serviciilor rivale de muzică, precum Spotify, în cadrul magazinului său de aplicații.
„Aplicăm legea concurenței în mod apolitic”
Președintele Consiliului pentru Concurență din Franța, Benoît Cœuré, a respins ideea că această decizie ar putea atrage represalii din partea fostului președinte american Donald Trump, care amenințase în trecut cu sancțiuni împotriva țărilor europene care amendează companii americane.
„Aplicăm legea concurenței în mod apolitic. Din ce am auzit, autoritățile americane intenționează și ele să aplice legea concurenței la fel de strict ca până acum. Deci, în privința legislației antimonopol, nu văd nicio dispută reală între Statele Unite și Europa”, a declarat Cœuré.
Instrumentul ATT le permite utilizatorilor de iPhone și iPad să decidă ce aplicații pot să le urmărească activitatea online. Însă companiile din domeniul publicității digitale și al jocurilor pe mobil s-au plâns că această funcție face reclamele mai costisitoare și mai greu de targetat pe dispozitivele Apple.
Apple: „Suntem dezamăgiți de decizia de astăzi”
Apple a declarat: „Suntem dezamăgiți de decizia de astăzi, însă Consiliul pentru Concurență nu ne-a cerut să facem modificări concrete la ATT.”
Cœuré a adăugat că autoritatea nu a impus Apple un mod anume de a schimba aplicația, dar compania trebuie să se asigure că respectă decizia. El a precizat că acest proces ar putea dura, mai ales că și autoritățile din Germania, Italia, Polonia și România investighează funcția ATT.
Investigația din Franța a vizat perioada 2021–2023 și a pornit de la plângeri venite din partea unor asociații ale agențiilor de publicitate, editorilor online și rețelelor digitale, care au acuzat Apple că își folosește poziția dominantă în mod abuziv.
„Chiar dacă scopul declarat al ATT – protejarea datelor personale – nu este în sine criticabil, modul în care este aplicat nu este nici necesar, nici proporțional cu acel scop”, a transmis Consiliul Francez pentru Concurență.
De asemenea, a subliniat că acest sistem de protecție a confidențialității a afectat în special editorii și dezvoltatorii mai mici, care depind într-o mare măsură de colectarea datelor prin terți pentru a-și susține afacerile.
Mai multe organizații din industria publicității digitale din Franța, care au depus plângerea împotriva Apple, au declarat că această decizie este o victorie importantă pentru industria de publicitate.