Câți pași să facem pe zi pentru a reduce riscul de cancer?
:format(webp):quality(80)/https://www.descopera.ro/wp-content/uploads/2025/03/pasi-pe-zi-shutter_Descopera-1024x683.jpg)
Activitatea fizică zilnică, chiar și cea ușoară, poate reduce riscul de cancer cu până la 26%, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA și Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Cercetarea, publicată în British Journal of Sports Medicine, este printre primele care evaluează efectul protector al exercițiilor fizice ușoare împotriva cancerului, scrie Il Messaggero.
Spre deosebire de studiile anterioare, acest studiu a folosit măsurători obiective pentru evaluarea activității fizice de orice intensitate.
Legătura dintre activitatea fizică zilnică și 13 tipuri de cancer
Participanții la studiul UK Biobank, cu o vârstă medie de 63 de ani, au purtat accelerometre la încheietură care au monitorizat activitatea fizică zilnică totală, intensitatea exercițiilor și numărul de pași făcuți într-o perioadă de o săptămână.
Cercetătorii au analizat legătura dintre activitatea fizică zilnică și incidența a 13 tipuri de cancer asociate anterior cu un nivel scăzut de activitate fizică, inclusiv cancerul de sân și cel colorectal. După o perioadă medie de urmărire de aproape 6 ani, 2.633 de participanți au fost diagnosticați cu unul dintre aceste tipuri de cancer.
Rezultatele au arătat că persoanele cu cea mai mare cantitate de activitate fizică zilnică au prezentat un risc cu 26% mai mic de a dezvolta cancer comparativ cu cele mai puțin active. Înlocuirea timpului petrecut în poziție șezândă cu activitate fizică ușoară sau moderată a fost asociată cu un risc redus de cancer. Un număr mai mare de pași zilnici, indiferent de ritmul lor, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer. Comparativ cu cei care făceau 5.000 de pași zilnic, riscul de cancer a fost redus cu 11% la persoanele care făceau 7.000 de pași și cu 16% la cele care atingeau 9.000 de pași pe zi.
Peste 9.000 de pași zilnici, reducerea riscului s-a stabilizat.
„Persoanele mai puțin active fizic ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer prin includerea mai multor plimbări în rutina zilnică, indiferent de ritm”, concluzionează cercetătorii.
Conform studiului, poate fi suficient să ieși la plimbare pentru a face cumpărături sau să desfășori activități casnice simple.