Femeile, muncă dublă și o povară invizibilă. De ce inegalitatea în gospodărie persistă

28 03. 2025, 09:30
Femeile
Sursa foto: Shutterstock

De Ziua Internațională a Femeii, viața lui Meg a fost la fel de agitată ca în oricare altă zi. La 43 de ani, locuiește în Sydney, lucrează full-time, iar seara are un al doilea job ca freelancer. Are trei copii mici, un credit ipotecar și niciun ajutor din partea familiei.

„Sunt mereu pe fugă, fac curățenie ca un titirez neobosit. De cum intri în casă, vezi o mie de lucruri care trebuie făcute. Aseară, soțul meu m-a întrebat dacă mai are boxeri curați – și partea tristă e că doar eu știam răspunsul”, spune ea, director de creație.

Ea nu este singura în această situație. Potrivit unui studiu realizat în 2022, bărbații petrec în medie 12,8 ore pe săptămână făcând treburi casnice – exact la fel ca acum 20 de ani. În schimb, femeile fac cu 50% mai mult, ajungând la 18,4 ore săptămânal, potrivit The Guardian.

Femeile fac cu 50% mai mult

În cuplurile heterosexuale cu copii sub 15 ani, bărbații fac cu o treime mai puține treburi casnice și doar jumătate din munca de îngrijire față de partenerele lor. Chiar dacă femeile petrec ceva mai puțin timp decât în trecut făcând curățenie sau gătind, volumul total de muncă – plătită și neplătită – a crescut pentru ele, în timp ce pentru bărbați a rămas același.

Consecința? Femeile au cu aproape două ore pe săptămână mai puțin timp liber decât bărbații și, evident, nu sunt mulțumite de această situație. Dr. Inga Lass, coautoare a raportului și cercetătoare la Institutul de Cercetare Economică și Socială din Melbourne, a constatat că femeile consideră împărțirea muncii domestice ca fiind inechitabilă, iar nivelul lor de satisfacție este considerabil mai scăzut comparativ cu al bărbaților.

„M-am obișnuit să fac treburile casei peste toate celelalte lucruri, sunt o mașinărie bine unsă – care din când în când explodează de frustrare. Și apoi mă ridic și o iau de la capăt”, mărturisește Meg.

Diferențele de gen, greu de schimbat

„Nu mă surprind deloc aceste rezultate. Chiar și în situațiile în care femeia lucrează, iar partenerul este șomer, ea continuă să fie cea care face cea mai mare parte a muncii casnice și de îngrijire”, spune prof. Elizabeth Hill, economist politic.

Studiile realizate la Universitatea din Sydney arată același lucru: femeile sunt cele care își ajustează viața pentru a face față cerințelor moderne de muncă, familie și gospodărie – nu bărbații.

Unii cercetători susțin că diferența de muncă domestică se reduce treptat, datorită tehnologiei și serviciilor de outsourcing, însă studiile arată că împărțirea responsabilităților nu este influențată de cât câștigă fiecare partener. Factorul decisiv rămâne normele de gen.

Fals sau adevărat: femeile sunt mai atente la curățenie?

„Totul începe din copilărie, din felul în care sunt crescuți băieții și fetele. Se presupune că femeile sunt mai atente la curățenie, că sunt mai responsabile în casă, iar societatea tolerează mai ușor dezordinea într-o locuință în care trăiește un bărbat singur”, explică Lass.

Chiar dacă timpul pe care femeile îl dedică treburilor casnice a scăzut în ultimele două decenii, ele continuă să acumuleze mai multă muncă totală – casnică, de îngrijire și profesională.

„Pedeapsa maternității” și impactul asupra ambilor parteneri

Un raport al ONU din 2023 arată că Australia și Noua Zeelandă sunt pe locul trei în lume la volumul de muncă domestică neplătită efectuată de femei. Pe primele locuri sunt regiunile din Asia Centrală, Africa de Nord și Asia de Vest.

Un alt studiu, realizat în 2024 de dr. Jenny Baxter, arată că în 78% dintre familiile australiene, „sarcina mintală” – adică responsabilitatea de a ține evidența tuturor lucrurilor necesare într-o gospodărie – revine femeii.

Pentru multe dintre ele, această presiune influențează fundamental viața de zi cu zi și capacitatea de a se implica în carieră. Unele sunt resemnate, altele sunt furioase – dar cele mai multe sunt pur și simplu epuizate.

„Vorbim adesea despre pedeapsa maternității, dar începem să vedem o formă de pedeapsă a paternității, deoarece și bărbații care își asumă mai multă responsabilitate în familie sunt penalizați profesional”, explică Hill.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tot mai multe femei aleg o viață fără copii. Care sunt motivele?

Femeile din România amână până în ultimul ceas mersul la psiholog, arată un sondaj

Pamela Colman Smith, femeia din spatele celui mai faimos set de cărți de Tarot

Un mecanism din creier ar putea explica de ce femeile îmbătrânesc mai încet decât bărbații