Home » D:News » Copiii sub 8 ani nu ar trebui să bea sucuri din gheață aromată, avertizează medicii pediatri

Copiii sub 8 ani nu ar trebui să bea sucuri din gheață aromată, avertizează medicii pediatri

Copiii sub 8 ani nu ar trebui să bea sucuri din gheață aromată, avertizează medicii pediatri
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2025

Sucurile din gheață aromată (slushy) care conțin glicerol nu sunt sigure pentru copiii sub vârsta de opt ani, avertizează pediatrii.

O analiză detaliată a dosarelor medicale ale 21 de copii care s-au îmbolnăvit după ce au consumat astfel de băuturi reci a condus la concluzia că glicerolul, un ingredient folosit pentru a menține textura sucurilor din gheață, poate fi periculos pentru micuți.

Studiul, publicat în revista Archives of Disease in Childhood, a arătat că acești copii au suferit un sindrom numit „intoxicație cu glicerol”, care a dus la hipoglicemie (nivel scăzut al zahărului din sânge).

Ce este glicerolul și de ce este periculos pentru copii?

Glicerolul este un alcool natural și un substitut al zahărului care ajută la menținerea consistenței acestor băuturi, prevenind înghețarea lichidului. Deși este folosit frecvent în produsele de acest tip, cercetările sugerează că poate fi riscant pentru copiii mici, potrivit The Guardian.

În Marea Britanie, cele care conțin glicerol nu sunt recomandate copiilor sub patru ani, iar în urma acestui studiu, cercetătorii de la University College Dublin au solicitat ca recomandările de sănătate publică să fie actualizate.

Care sunt simptomele intoxicării cu glicerol?

Studiul a identificat mai multe simptome asociate intoxicației cu glicerol, printre care pierderea conștiinței, hipoglicemia, acidoza lactică (când corpul produce prea mult acid lactic) și hipokaliemia (nivel scăzut de potasiu în sânge). Toți copiii, cu vârste între 2 și 7 ani, au fost diagnosticați inițial cu hipoglicemie după ce au ajuns în departamentele de urgență.

În 15 dintre cazuri, copiii s-au îmbolnăvit la scurt timp după ce au consumat băuturi din gheață aromată, majoritatea prezentând simptome în decurs de o oră.

Cercetătorii au subliniat că există o lipsă de transparență privind concentrația de glicerol din aceste sucuri, iar estimarea unei doze sigure nu este ușor de realizat. Viteza cu care sunt consumate aceste băuturi și doza ingerată, dar și factori precum consumul acestora pe stomacul gol sau după exerciții intense, pot influența riscurile asociate.

Recomandările viitoare ar putea implica stabilirea unor limite de vârstă mai ridicate, iar orientările privind siguranța consumului ar trebui să țină cont mai mult de greutatea copilului decât de vârstă, pentru a asigura o protecție mai mare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tot mai mulți părinți din România aleg să nu-și vaccineze copiii

Un studiu arată că oamenii care au copii au un creier mai „tânăr”

Cea mai bătrână llama din lume ajută copiii bolnavi dintr-un stat american

„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cel mai nou și avansat portavion al Chinei a traversat Strâmtoarea Taiwanului
Cel mai nou și avansat portavion al Chinei a traversat Strâmtoarea Taiwanului
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de ...
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare