Europenii se confruntă cu „crize de sănătate pe tot parcursul vieții”, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Continentul se luptă și cu o criză a sănătății mintale în rândul tinerilor.
Sistemele de sănătate nu sunt pregătite pentru viitoarele urgențe de sănătate, în contextul amenințării tot mai mare a schimbărilor climatice. Continentul se confruntă, de asemenea, cu o populație îmbătrânită pe fondul lipsei continue de forță de muncă, potrivit Politico.
Raportul european privind sănătatea al OMS, publicat la fiecare trei ani, analizează starea sănătății în regiunea europeană, care include 53 de țări din Europa, Caucaz și Asia Centrală. Acesta a constatat că una din șase persoane din Europa moare înainte de a împlini 70 de ani din cauza bolilor netransmisibile (NCD), cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul sau bolile respiratorii cronice.
„Întreaga regiune trebuie să se lupte cu cauzele bolilor cronice, de la consumul de tutun și alcool la accesul limitat la alimente sănătoase și nutritive, la poluarea aerului și la lipsa de activitate fizică”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri Kluge, într-un comunicat.
Europa are cel mai mare consum de alcool din lume, cu o medie de 8,8 litri de alcool pur pe adult pe an, UE înregistrând cel mai mare consum. Consumul de tutun rămâne „inacceptabil de ridicat”, la 25,3 %, iar obezitatea, care afectează în prezent un sfert dintre adulți, este în creștere.
Raportul a constatat, de asemenea, că mortalitatea infantilă, deși în general scăzută în regiune, variază foarte mult de la o țară la alta și că aproape 76 000 de copii mor în fiecare an înainte de a împlini cinci ani, de obicei din cauza complicațiilor nașterii premature, asfixiei la naștere, anomaliilor cardiace congenitale, infecțiilor respiratorii inferioare, sepsisului neonatal sau altor infecții.