Președintele american Donald Trump a răsturnat „relația de încredere” dintre Statele Unite și Europa, spune al doilea cel mai puternic oficial al Comisiei Europene, după Ursula von der Leyen.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Reuters, Teresa Ribera susține că Bruxelles ar trebui să se concentreze pe oferirea stabilității și predictibilității care lipsesc la Washington.
Declarațiile vin într-un moment de tensiuni crescânde între SUA și UE, după ce Trump a impus taxe de 25% pentru importurile de oțel și aluminiu începând cu 12 martie, iar UE a anunțat taxe de răspuns din aprilie. În plus, administrația americană amenință cu taxe suplimentare pentru automobile, produse farmaceutice și semiconductori.
„Trebuie să fim flexibili, dar nu putem negocia drepturile omului, unitatea Europei sau valorile democratice”, a subliniat Ribera, criticând abordarea tranzacțională a lui Trump în politică.
Ea a respins și acuzațiile administrației americane conform cărora UE ar avea prea multe reguli, iar amenzile impuse companiilor tech americane ar fi o formă de „taxare”.
Oficialul european a anunțat că în martie vor fi luate decizii privind conformarea Apple și Meta cu noile reguli digitale ale UE. Companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală dacă au încălcat Legea Piețelor Digitale. Ribera a precizat că aceste decizii nu vor fi amânate în ciuda criticilor venite din partea lui Trump și a directorului Meta, Mark Zuckerberg.
În ceea ce privește investigația platformei X a lui Elon Musk privind conținutul ilegal, Ribera a subliniat că rolul lui Musk în administrația Trump nu va influența decizia UE. Musk este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Trump și cel mai mare donator pentru campania sa din 2024.
„Dacă există o problemă, un punct de îngrijorare, vă rugăm să îl explicați. Nu este vorba despre intimidare – nu puteți să vă așteptați să intrați la masa negocierilor în acest fel. Nu are sens”, a concluzionat Ribera.