O ceață densă a coborât asupra statului Florida, iar localnicii susțin că este însoțită de un miros ciudat. În numeroase postări pe rețelele sociale, rezidenții statului supranumit „Sunshine State” s-au plâns de această ceață cu miros ciudat, unii spunând că nu au mai văzut sau mirosit așa ceva până acum.
„La început am crezut că este fum, dar e clar că e ceață. Și are un miros pe care nu-l pot descrie. Miroase ca un amestec de benzină și cauciuc. Cred. Sincer, nici nu știu cum să explic”, a scris un utilizator Reddit din centrul Floridei despre această ceață cu miros ciudat.
„Ceața asta este ciudată. Miroase dubios și nu arată ca nicio ceață pe care am văzut-o în 30 de ani de când locuiesc aici”, a spus altcineva. Alți utilizatori au vorbit despre un miros „chimic”, diferit de cel obișnuit al ceții.
Ce se întâmplă, de fapt? Deși teoriile conspirației, de la geoinginerie la substanțe chimice provenite din fabrici, sunt în plină desfășurare, explicația pare să fie una mult mai simplă. Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS) din SUA, ceața este provocată de „ceață marină reziduală care se deplasează spre uscat”. Fenomenul este frecvent în Florida, iar, conform lui Megan Tollefsen, coordonatoarea programului privind riscurile de coastă din cadrul NWS Melbourne, condițiile recente au fost ideale pentru formarea sa.
„Când există suficientă umiditate aproape de suprafață, condițiile devin și mai favorabile pentru apariția ceții. În ultimele zile, vizibilitatea a fost redusă frecvent sub un kilometru și, în unele zone, chiar până la 400 de metri”, a explicat ea pentru publicația USA Today.
Ceața se formează atunci când Pământul radiază energie infraroșie în atmosferă, în nopțile cu cer senin, răcind astfel solul și aerul de la suprafață. Acest proces determină condensarea vaporilor de apă în picături fine. Potrivit NWS, acesta este principalul mecanism de formare a ceții în sudul Floridei, unde fenomenul este cel mai frecvent începând cu toamna târzie și până la începutul primăverii, adică exact în această perioadă.
Ceața mai poate apărea și atunci când aerul cald și umed din „Golful Americii”, cunoscut de toată lumea drept Golful Mexic, sau din Oceanul Atlantic se deplasează peste un teritoriu mai rece, explică IFL Science.
Din informațiile disponibile până acum, nu există dovezi că această ceață ar fi diferită de cea obișnuită. În ceea ce privește particulele observate în ceață, Tollefsen a explicat: „Dacă îndrepți o lumină spre ceață, ceea ce vezi sunt de fapt picături de apă extrem de mici, care reflectă lumina. Asta este, cel mai probabil, ceea ce observă oamenii.”
Cât despre miros, nu se cunoaște cu exactitate cauza și nici dacă relatările sunt pe deplin corecte. Cu toate acestea, locuitorii statului Flordia pot sta liniștiți, deoarece fenomenul pare să se disipeze curând. Tollefsen a prognozat vânt puternic spre sfârșitul săptămânii, urmat de o schimbare a tiparului meteorologic joi, vineri și în weekend.
Topirea calotelor glaciare din Antarctica ar putea declanșa erupția vulcanilor
De ce nu poate fi vizitată cea mai mare cascadă de pe Pământ?
Împuținarea norilor exacerbează problema încălzirii globale
Plantele au devenit mai puțin hrănitoare din cauza schimbărilor climatice