Noile aplicații pentru doliu care vor să „optimizeze” durerea utilizatorilor
:format(webp):quality(80)/https://www.descopera.ro/wp-content/uploads/2025/02/aplicatii-doliu-shutter_Descopera-1024x683.jpg)
Oamenii apelează la „aplicații pentru doliu” pentru a face față pierderii familiei și a prietenilor. Totuși, în aceste condiții, noua lume a datelor privind decesele ridică mai multe semne de întrebare.
Atunci când tatăl lui Nitika a murit pe neașteptate în 2023, aceasta se afla la un continent distanță de grupul ei de sprijin. Se mutase din India în Canada cu doar un an înainte și a fost prima din grupul ei de prieteni care s-a confruntat cu moartea unui părinte.
„Să locuiesc departe de familia mea și să mă confrunt cu această pierdere masivă a fost insuportabil. Adesea mă simțeam pierdută și singură”, spune Nitika.
Apoi a dat peste o postare pe Instagram a aplicației pentru doliu Untangle, care oferă „sprijin personalizat în caz de doliu” prin grupuri de sprijin virtuale și forumuri moderate, îmbunătățite cu funcții AI integrate. Nitika a descărcat aplicația.
La început, a citit doar postările altor persoane, observând că experiențele celorlalți se asemănau cu ale ei. Similitudinile au făcut-o să se simtă mai puțin singură și a început să posteze, potrivit BBC.
Cum se folosește tehnologia de vulnerabilități
„Mi-am făcut curaj să scriu despre povestea mea și de atunci această aplicație a devenit cel mai bun prieten al meu”, spune Nitika.
Cu fonturi liniștitoare și palete de culori de bun gust niciodată sumbre, Untangle și o serie de alte noi „aplicații pentru doliu”, inclusiv DayNew și Empathy, încearcă să transforme doliul pentru era modernă.
Acestea au potențialul de a democratiza accesul la sprijinul care poate fi altfel greu de găsit. Dar experții în protecția vieții private spun că aceste aplicații introduc tehnologia – și toate problemele erei digitale – în vulnerabilitatea care vine odată cu doliul.
Ca aproape toate celelalte aplicații, și cele pentru doliu colectează date personale. În trecut, ați putea pierde o persoană dragă și să decideți să vorbiți cu un terapeut sau să vă alăturați unui grup de sprijin online sau în persoană.
Nu trebuia să vă faceți griji cu privire la modul în care erau stocate informațiile pe care le împărtășeați sau dacă detaliile erau urmărite și vândute de psiholog.
„Cred că cea mai mare atracție este că am putea crește accesul la resurse pe care oamenii nu le-ar putea avea altfel. Conexiunea socială este unul dintre cele mai bune aspecte ale tehnologiilor digitale”, spune Adrian Aguilera, psiholog și profesor la UC Berkeley.
Datele personale introduse în aplicații ajung în „oceanul incertitudinii”
Cel mai important lucru pe care îl pot oferi aplicațiile acestea este consecvența și accesibilitatea, spune el, iar confortul nostru preexistent cu interfețele virtuale le poate transforma într-o extensie naturală a vieții reale.
Dar cât de mult din viața privată ați da la schimb companiilor tehnologice pentru accesibilitate, sprijin și conectare?
Aplicațiile de acest tip există într-o zonă gri atunci când vine vorba de legile care reglementează datele personale. Când vorbiți cu un terapeut din SUA, Regatul Unit și UE, de exemplu, puteți fi sigur că legea vă protejează viața privată. Dar dacă introduceți aceleași informații într-o aplicație care nu este conectată la un furnizor medical oficial, regulile nu sunt întotdeauna clare. Și indiferent dacă există sau nu reglementări în vigoare, odată ce datele sunt colectate, poate fi imposibil să știți unde ajung mai departe.
Vă mai recomandăm să citiți și:
TikTok a revenit în magazinele americane de aplicații Apple și Google
Cluburile de alergare au devenit noile aplicații de dating
Google Gemini face front comun cu aplicații Samsung
Aplicațiile de hobby-uri, locul în care tot mai mulți oameni caută dragostea