Home » D:News » Care sunt țările europene în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem?

Care sunt țările europene în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem?

Care sunt țările europene în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.01.2025

În fiecare an, peste 30.000 de pacienți din Uniunea Europeană beneficiază de transplanturi de celule stem hematopoietice, potrivit Eurostat. Țări precum Germania, Italia, Franța și Spania conduc clasamentul, iar România, Bulgaria, Polonia sau Cipru întrgistrează cifre modeste.

Europa joacă un rol important în utilizarea terapiilor cu celule stem, cu mii de transplanturi realizate anual pentru tratarea unor afecțiuni grave, iar țări precum Germania, Italia și Franța conduc clasamentele în funcție de numărul procedurilor efectuate.

În fiecare an, peste 30.000 de pacienți din Uniunea Europeană beneficiază de transplanturi de celule stem hematopoietice, potrivit Eurostat. Țări precum Germania, Italia, Franța și Spania conduc clasamentul în ceea ce privește numărul acestor proceduri, Germania având și cea mai mare rată de transplanturi raportată la populație, cu 9,6 proceduri la 100.000 de locuitori.

România, „o poziție distinctă pe harta inovațiilor medicale”

De cealaltă parte, România, alături de alte state precum Bulgaria, Polonia sau Cipru, înregistrează cifre mai modeste, fiind poziționate la coada clasamentului.

Cu toate acestea, un aspect esențial care diferențiază România de alte state este posibilitatea recoltării întregului țesut placentar la naștere. Alături de sângele și țesutul din cordonul ombilical, placenta reprezintă o sursă valoroasă de celule stem de diverse tipuri, inclusiv celule imuno-evazive, care pot fi utilizate nu doar pentru copilul de la care au fost recoltate, ci și pentru frați, părinți sau bunici.

„Prin recoltarea și stocarea placentei în întregime, părinții asigură accesul la multiple unități sursă de celule stem, cu potențial în tratarea unor afecțiuni oncologice și neurologice. Această opțiune este disponibilă doar în câteva țări europene, precum Germania, Marea Britanie, Cehia și Slovacia, oferind României o poziție distinctă pe harta inovațiilor medicale”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

1 din 217 persoane va avea nevoie de un transplant de celule stem

Conform cercetărilor recente, 1 din 217 persoane va avea nevoie de un transplant de celule stem pe parcursul vieții, semnificativ mai mult decât se credea anterior. În acest context, recoltarea celulelor stem la naștere devine o decizie strategică, mai ales având în vedere faptul că unele afecțiuni oncologice și neurologice pot fi tratate cu ajutorul acestor celule.

„Se estimează că, până în 2030, vor fi aprobate până la 50 de noi terapii celulare pentru boli grave, astfel că un stoc adecvat de celule stem devine cu atât mai important. Se poate dovedi o plasă de siguranță atât pentru cei mici, cât și pentru întreaga familie”, concluzionează dr. Bogdan Coltor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase