Uniunea Europeană (UE) este „pregătită să discute cu noua administrație” eventualele tensiuni comerciale cu Statele Unite, spune ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, în timp ce Donald Trump a afirmat că blocul tratează Statele Unite „incorect”.
„Avem o relație comercială și de investiții strânsă, coordonată și echilibrată”, a declarat Jovita Neliupsiene, ambasadorul Europei la Washington, conform AFP.
„Suntem pregătiți să discutăm cu noua administrație despre modul în care ne putem consolida relațiile, fie în domeniul energiei, apărării, comerțului (…) sau în orice alt sector”, a declarat Jovita Neliupsiene într-un discurs adresat presei.
„Din perspectiva SUA, UE ne tratează foarte nedrept, foarte rău”, a declarat Donald Trump.
Donald Trump a acuzat blocul comunitar că impune „taxe vamale” și „impozite” Statelor Unite, adăugând că „fac foarte dificil importul de produse în Europa”, în timp ce cei 27 „își vând produsele în Statele Unite”.
În replică, ambasadorul a amintit, printre altele, de schimburile comerciale dintre UE și SUA, faptul că UE este „cel mai mare consumator de gaz natural lichefiat (GNL)” din SUA și că „europenii sunt printre cei mai mari consumatori de mărci americane, precum Tesla și Apple”.
„În același timp, UE se numără printre primele trei destinații de export pentru 46 de state americane, iar investițiile UE acasă sprijină milioane de locuri de muncă în SUA”, a subliniat ea.
La Davos, președintele american a afirmat că Statele Unite au „un deficit de sute de miliarde de dolari cu UE”, adăugând că „nimeni nu este mulțumit de acest lucru” și că administrația sa va „face ceva în această privință”.
Delegația europeană la Washington a subliniat faptul că președintele american pune deoparte serviciile, care contribuie la echilibrarea balanței comerciale. „UE și Statele Unite sunt profund legate de ambele părți ale oceanului (…) și economiile noastre sunt complementare”, a susținut Jovita Neliupsiene.
De asemenea, ambasadorul a reamintit angajamentul Uniunii Europene față de Ucraina, într-un moment în care Donald Trump a declarat la Davos că „eforturile” Statelor Unite „de a ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina sunt, sperăm, acum în curs de desfășurare”.
UE a devenit „cel mai mare donator pentru Ucraina”, potrivit reprezentantului UE la Washington, citând „peste 174 de miliarde de euro în ajutor financiar, pentru apărare și umanitar”, inițiativele blocului de a antrena trupele ucrainene și găzduirea a „peste 4 milioane de refugiați ucraineni în interiorul granițelor noastre”.