În timp ce o mare parte a lumii încearcă să reducă folosirea combustibililor fosili, poluarea în țările din Balcanii de Vest rămâne persistentă din cauza centralelor pe cărbune învechite, a mașinilor vechi și a lipsei de bani pentru a rezolva problema, potrivit Reuters.
Orașe relativ mici, precum Belgrad, capitala Serbiei, și Sarajevo, capitala Bosniei, au ocupat frecvent primele locuri în topurile zilnice ale poluării globale, conform site-urilor web care monitorizează calitatea aerului la nivel mondial.
Acest lucru are efecte costisitoare asupra sănătății și ar putea, de asemenea, să pună în pericol perspectivele acestor țări de a adera la Uniunea Europeană, care are standarde de emisii mai stricte.
„În regiune nu există resurse pentru reducerea poluării aerului”, a declarat Mirko Popovic, director în cadrul think-tank-ului Renewables and Environmental Regulatory Institute din Belgrad.
În UE, emisiile nete de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproximativ 40% din 1990, datorită adoptării energiei regenerabile, se arată într-un raport al Comisiei Europene publicat în noiembrie.
Țările din Balcanii de Vest s-au angajat să reducă emisiile de carbon, însă dificultățile economice au încetinit progresul.