Descoperire în fizică. Cercetătorii de la Universitatea Nottingham, Marea Britanie au identificat și demonstrat existența unei noi forme de magnetism, numită „altermagnetism”.
Descoperirea ar putea revoluționa dezvoltarea superconductorilor și a dispozitivelor de memorie magnetică de mare viteză, potrivit Live Science.
Până acum, știința cunoștea doar două forme de magnetism: feromagnetismul, în care toți atomii sunt aliniați în aceeași direcție (ca niște săgeți de busolă microscopice care arată toate în același sens), și antiferomagnetismul, unde atomii vecini sunt orientați în direcții opuse (ca un model de table de șah alb-negru).
Altermagnetismul, teoretizat pentru prima dată în 2022, combină proprietățile ambelor tipuri. În materialele altermagnetice, fiecare moment magnetic este opus vecinului său, dar este ușor răsucit, ceea ce le conferă și unele proprietăți feromagnetice.
Echipa de cercetători a folosit microscopia electronică cu fotoemisie pentru a examina telurura de mangan, un material despre care se credea că este antiferomagnetic. Folosind raze X polarizate în moduri diferite, ei au creat prima hartă completă a structurilor magnetice din interiorul unui material altermagnetic.
Această nouă formă de magnetism ar putea fi „veriga lipsă” în dezvoltarea superconductorilor mai eficienți și ar putea duce la crearea unor dispozitive de memorie mai rapide și mai rezistente.