Schimbările climatice forțează cultivatorii de șofran să se adapteze
Unii cultivatori de șofran din Kashmir experimentează agricultura în sere. Decizia a fost luată ca urmare a schimbărilor climatice. În Kashmir se produce cea mai mare parte a șofranului din India, al doilea cel mai mare poducător mondial.
Experții spun că temperaturile în creștere și precipitațiile neregulate reprezintă un risc pentru producția de șofran, care a scăzut de la 8 tone în anul financiar 2010-2011 la 2,6 tone în 2023-2024, potrivit Reuters.
De aceea, unii cultivatorii de șofran din Kashmir experimentează agricultura în sere. Pe măsură ce schimbările climatice produc din ce în ce mai multe efecte, unele programe sunt susținute de stat. Producătorii susțin că rezultatele sunt uimitoare și se gândesc la extinderea serelor.
Șofranul este un condiment foarte scump deoarece pentru obținerea sa sunt necesare numeroase proceduri. Un kilogram costă până la 3.800 de dolari. Iranul este principalul producător mondial, iar pe locul doi se află India. În apropierea orașului Pampore din Kashmir se obține cea mai mare parte a producției de șofran roșu din India.