O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul nocturn în zilele următoare, pentru prima dată în 160.000 de ani, a anunțat NASA, citată de BBC.
Cometa C/2024 G3 (Atlas) se află la perihelion – punctul cel mai apropiat de Soare – unde strălucirea sa este influențată de intensitatea luminii solare. Experții spun că ar putea fi observabilă cu ochiul liber începând de luni seară.
NASA a avertizat că estimările privind luminozitatea cometelor sunt „notoriu de imprecise”, însă există șansa ca aceasta să fie la fel de strălucitoare ca planeta Venus.
Conform cercetătorului Dr. Shyam Balaji, expert în astrofizică la King’s College London, cometa va trece la o distanță de aproximativ 8,3 milioane de mile de Soare, ceea ce o clasifică drept o „cometă care atinge marginea solară”.
Balaji a precizat că cea mai bună vizibilitate este așteptată în emisfera sudică, unde oamenii pot privi spre orizontul estic înainte de răsărit și spre cel vestic după apus.
„Vizibilitatea poate varia în funcție de condițiile locale și comportamentul cometei”, a adăugat Balaji.
În emisfera nordică, vizibilitatea ar putea fi mai dificilă din cauza poziției cometei față de Soare. Observatorii sunt sfătuiți să caute zone fără poluare luminoasă și să utilizeze binocluri sau un telescop mic pentru o vizionare optimă.
Astronomii urmăresc atent traiectoria cometei, iar sâmbătă, astronautul NASA Don Pettit a distribuit pe rețelele sociale o fotografie surprinsă din Stația Spațială Internațională.
„Este incredibil să vezi o cometă din spațiu. Atlas C/2024 G3 ne face o vizită”, a scris Pettit.
Evenimentul este descris ca o ocazie unică „o dată la 160.000 de ani”, iar observatorii din întreaga lume sunt îndemnați să profite de acest spectacol cosmic rar.