„Comori istorice neprețuite”, descoperite în zidul unei catedrale din Lituania

12 01. 2025, 03:00
Credit foto: Arhidieceza din Vilnius/Aistė Karpytė

Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

O echipă de experți a găsit obiectele la 16 decembrie, în timp ce foloseau o cameră endoscopică pentru a privi în găurile, fisurile și cavitățile din pereții camerelor subterane ale catedralei.

Mykolas Sotincenka, coordonator al comunicațiilor Arhiepiscopiei din Vilnius, a explicat că obiectele au fost colectate inițial în 1931, după ce o inundație a deteriorat cripta catedralei, dezvăluind sarcofagele a trei conducători importanți din secolul al XVI-lea, în straiele lor funerare.

„Sunt comori istorice neprețuite”

Însemnele regale – care fuseseră confecționate în scopuri funerare și plasate în sarcofage în momentul înmormântării lor – includeau mai multe coroane, inele, lanțuri, un sceptru, un glob și plăci de sicriu care îi identificau pe suverani ca fiind Alexander Jagiellon, Mare Duce al Lituaniei și Rege al Poloniei, și două dintre soțiile lui Sigismund al II-lea Augustus, care a fost, de asemenea, Mare Duce al Lituaniei și Rege al Poloniei: Elisabeta de Austria (cunoscută și ca Elisabeta de Habsburg) și Barbara Radziwiłl.

„Însemnele funerare ale monarhilor Lituaniei și Poloniei sunt comori istorice neprețuite” și „lucrări magnifice de orfevrărie și bijuterii”, a declarat arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas.