Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „nașul AI”, avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
Profesorul Geoffrey Hinton, unul dintre pionierii inteligenței artificiale, a avertizat că tehnologia ar putea duce la dispariția umanității în decurs de zece ani.
El a declarat că dezvoltarea rapidă a AI este mai periculoasă decât se anticipa inițial. În ciuda faptului că în trecut a prevăzut un risc de 10% pentru dispariția umanității în următoarele trei decenii, acum crede că probabilitatea a crescut, estimând-o între 10% și 20%.
Hinton, care a primit recent Premiul Nobel pentru Fizică, a comparat evoluția rapidă a AI cu Revoluția Industrială, punctând că, de această dată, mașinile nu vor înlocui doar munca fizică, ci vor înlocui inteligența umană.
„Acum avem ceva care înlocuiește inteligența umană. Inteligența umană obișnuită nu va mai fi de actualitate”, a spus el.
De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat cu privire la impactul economic și social al AI, atrăgând atenția că, deși tehnologia ar putea crește productivitatea, beneficiile ar putea fi concentrate în mâinile celor bogați, lăsând mulți oameni fără locuri de muncă și mai săraci.
Profesorul a mai spus că guvernele trebuie să intervină și să reglementeze dezvoltarea AI pentru a asigura cercetarea în siguranță, avertizând că doar profitul companiilor nu va garanta dezvoltarea responsabilă a tehnologiei.
„Este nevoie de reglementări guvernamentale pentru a forța marile companii să facă cercetări serioase în domeniul siguranței AI”, a adăugat Hinton.