China a aprobat construcția a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, dând startul unui proiect ambițios pe marginea estică a platoului tibetan, care ar putea afecta milioane de persoane în aval în India și Bangladesh, scrie Reuters.
Barajul, care va fi situat în cursul inferior al râului Yarlung Zangbo, ar putea produce 300 de miliarde de kilowați-oră de energie electrică anual, conform unei estimări furnizate de Power Construction Corp of China în 2020.
Aceasta ar însemna mai mult decât triplarea capacității proiectate de 88,2 miliarde kWh a barajului Three Gorges, în prezent cel mai mare din lume, din centrul Chinei.
Proiectul va juca un rol major în îndeplinirea obiectivelor Chinei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, va stimula industriile conexe și va crea locuri de muncă în Tibet, a anunțat agenția oficială de presă Xinhua.
O secțiune a râului Yarlung Zangbo are o cădere spectaculoasă de 2 000 de metri pe o distanță scurtă de 50 km, oferind un potențial hidroenergetic uriaș, precum și provocări tehnice pe măsură.
Autoritățile nu au indicat numărul de persoane pe care proiectul din Tibet le-ar strămuta și cum ar afecta ecosistemul local, unul dintre cele mai bogate și mai diverse de pe platou.
Însă, potrivit oficialilor chinezi, proiectele hidroenergetice din Tibet, care, potrivit acestora, dețin mai mult de o treime din potențialul hidroenergetic al Chinei, nu ar avea un impact major asupra mediului sau asupra aprovizionării cu apă din aval.
Cu toate acestea, India și Bangladesh și-au exprimat îngrijorarea cu privire la baraj, proiectul putând modifica nu numai ecologia locală, ci și debitul și cursul râului din aval.