Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian

26 12. 2024, 03:00

O breșă gravă de biosecuritate a fost descoperită în statul Queensland, Australia, unde 323 fiole cu virusuri mortale active, printre care Hendra, Lyssavirus și Hantavirus, au dispărut.

Breșa, care a avut loc în 2021, a fost descoperită abia în august 2023, declanșând o investigație asupra deficiențelor din procedurile de siguranță. Ministrul Sănătății din Queensland, Tim Nicholls, a dezvăluit că aproape 100 dintre aceste fiole cu virusuri mortale conțineau virusul Hendra, un agent patogen cu o rată de mortalitate de 57% la oameni. Acest virus, descoperit în anii 1990, este transmis de la cai la oameni și are efecte devastatoare asupra celor infectați, asupra familiilor acestora și asupra industriilor veterinare și ecvine.

„Virusul Hendra are o rată de mortalitate de 57% la oameni și a avut un impact devastator asupra celor infectați, asupra familiilor lor, precum și asupra industriilor veterinare și ecvine din zonele unde virusul s-a răspândit”, a declarat Raina Plowright, profesoară la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității Cornell (SUA).

Ce conțineau sute de fiole cu virusuri mortale care au dispărut?

Restul fiolelor dispărute conțineau: 223 probe de Lyssavirus, un virus asemănător rabiei, cu o mortalitate ridicată; și 2 probe de Hantavirus, cunoscut pentru sindromul pulmonar Hantavirus (HPS), cu o rată de mortalitate de aproximativ 38%.

Fiolele erau depozitate la Laboratorul de Virologie Publică din Queensland, dar au devenit imposibil de localizat după o defecțiune a congelatorului. În urma incidentului, probele au fost transferate într-un alt congelator, fără documentație corespunzătoare.

„Acest transfer al materialelor este cauza principală a îngrijorărilor. Materialele ar fi putut fi scoase din depozitul securizat și pierdute sau rămase neînregistrate”, a explicat Nicholls în cadrul unei conferințe de presă, conform Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Pot aceste fiole cu virusuri mortale să pună populația în pericol?

Autoritățile cred că virusurile nu au fost furate sau utilizate pentru arme biologice. „Nu există nimic care să sugereze că aceste materiale au fost sustrase din laborator. Procesul de transformare a unui virus într-o armă este extrem de sofisticat și nu poate fi realizat de amatori”, a adăugat Nicholls.

Oficialii au asigurat publicul că riscul pentru sănătatea populației este minim. Dr. John Gerrard, directorul de sănătate al Queensland, a explicat că, în afara condițiilor de depozitare la temperatură scăzută, probele virale se degradează rapid și devin neinfecțioase. De asemenea, el a subliniat că este puțin probabil ca fiolele să fi fost eliminate în mod neglijent, fiind probabil distruse cu o autoclavă, conform protocolului obișnuit, scrie Interesting Engineering.

Măsuri și investigații

O investigație este în desfășurare pentru a determina cum au dispărut fiolele și de ce breșa a rămas nedetectată timp de doi ani. Ministrul Nicholls a subliniat importanța responsabilității și a îmbunătățirii măsurilor de biosecuritate.

„Cu o breșă atât de gravă a protocoalelor de biosecuritate și mostre de virusuri infecțioase posibil lipsă, Queensland Health trebuie să investigheze ce s-a întâmplat și să prevină repetarea acestui incident”, a declarat el.

Investigația, denumită Part 9 Investigation, vizează revizuirea politicilor și a procedurilor actuale pentru a se asigura că nu sunt trecute cu vederea elemente critice. Ministerul Sănătății din Queensland a implementat deja măsuri pentru a aborda problema, cum ar fi: reinstruirea personalului și auditarea permiselor pentru a crește responsabilitatea și a îmbunătăți gestionarea materialelor.

Deși natura incidentului este alarmantă, autoritățile susțin că nu există dovezi care să indice riscuri pentru populație, iar eforturile pentru prevenirea unor incidente similare sunt în desfășurare.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”

Apple pregătește modele pliabile pentru iPhone și iPad

Un nou record istoric pentru Bitcoin

Viața ar putea exista în spațiu chiar și fără planete, susține o echipă de cercetători