Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Tot mai mulți europeni dețin criptomonede, cel mai adesea din motive de investiții, potrivit unui studiu privind obiceiurile de plată în zona euro, publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE).
Proporția europenilor care dețin criptomonede precum Bitcoin sau Ether a crescut de peste două ori între 2022 și 2024, trecând de la 4% la 9%, observă BCE, în noul studiu privind obiceiurile de plată în zona euro.
Interesul pentru aceste instrumente este în creștere, în ciuda volatilității lor și a reputației proaste legate în special de folosirea lor în activități infracționale. BCE a transmis că este foarte critică față de aceste active cu risc ridicat, informează AFP.
Tinerii europeni, cei mai predispuși să dețină criptomonede
Dintre cele 20 de țări din zona euro, 13 au rate de deținere de peste 10%, Slovenia (15%) și Grecia (14%) ieșind în evidență. În Germania, însă, doar 6% din cetățeni dețin criptomonede, iar folosirea numerarului, deși în scădere, este încă semnificativ mai mare decât în alte țări europene.
Tinerii europeni, în special cei cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani, sunt cei mai predispuși la a deține criptomonede, urmați îndeaproape de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Platformele de tranzacționare gestionate de giganți tehnologici precum Binance sau Coinbase, precum și bursele tradiționale atrase de potențialul pieței, atrag investitorii cu aplicații mobile care facilitează cumpărarea, vânzarea și gestionarea criptomonedelor. Utilizarea acestor active cu risc ridicat rămâne orientată în principal către investiții, mai degrabă decât către plăți, subliniază studiul.
Pentru ce folosesc europenii criptomonede?
În Țările de Jos și Germania, peste 80% dintre deținători spun că le folosesc doar pentru investiții financiare. Criptomonedele, ale căror prețuri ating în prezent niveluri record, precum Bitcoin, pot fi considerate potențiale depozite de valoare, asemănătoare aurului.
În Franța, 25% dintre deținători spun că le folosesc doar ca mijloc de plată, una dintre cele mai ridicate rate din Europa. Studiul BCE arată, de asemenea, că numerarul rămâne majoritar (52%) pentru plățile pe loc, deși în scădere față de 2022.