Home » D:News » Poluarea crește riscul de internare în spital, arată un studiu amplu

Poluarea crește riscul de internare în spital, arată un studiu amplu

Poluarea crește riscul de internare în spital, arată un studiu amplu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.12.2024

Expunerea îndelungată la poluarea aerului crește semnificativ riscul de internare în spital, atât pentru boli fizice, cât și pentru probleme de sănătate mintală.

Un studiu amplu realizat în Scoția, publicat în revista BMJ Open, a urmărit peste 200.000 de persoane cu vârste de peste 17 ani, analizând legătura dintre nivelurile de poluare din zona lor de reședință și internările în spital între 2002 și 2017.

Cercetătorii au monitorizat patru poluanți principali proveniți din trafic și industrie: dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), particule mari cu diametrul de 10 micrometri (PM10) și particule fine cu diametrul de 2,5 micrometri sau mai mic (PM2,5).

Un număr crescut de internări pentru probleme de sănătate mintală

Rezultatele sunt îngrijorătoare. Practic, o creștere minimă a particulelor fine PM2,5 duce la o creștere cu 4% a internărilor pentru boli respiratorii. Creșterea dioxidului de azot cu o unitate determină o creștere cu 1% a internărilor. Dioxidul de sulf este asociat în principal cu probleme respiratorii, iar dioxidul de azot este legat direct de un număr crescut de internări pentru probleme de sănătate mintală.

Deși nivelurile medii anuale pentru majoritatea poluanților au fost sub limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în 2005, ele depășesc noile limite mai stricte stabilite în 2021.

Cercetătorii recomandă reglementări de mediu mai stricte, planificare pe termen lung, trecerea la energie regenerabilă și crearea mai multor zone cu emisii zero în orașe.

Studiul are și limitări, neputând lua în calcul factori precum stilul de viață, greutatea corporală, poluarea fonică sau absența spațiilor verzi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase