Oceanele lumii sunt în pericol, iar unele efecte sunt deja vizibile
Oceanele sunt amenințate, iar efectele sunt vizibile și în ecosistemele de mică adâncime, afectate de înălbirea coralilor. Se cunoaște mai puțin despre impactul asupra zonelor mai adânci ale oceanului, cum ar fi zona mezofică sau „crepusculară”, care se află între 30 și 150 de metri sub suprafață.
Oceanele lumii sunt amenințate de creșterea temperaturii mării, de poluarea marină și de pescuitul excesiv. Efectele sunt vizibile în ecosistemele de mică adâncime afectate de înălbirea coralilor, dar se cunosc mai puține despre impactul asupra zonelor mai adânci ale oceanului, cum ar fi zona mezofică sau „crepusculară”, care se află între 30 și 150 de metri sub suprafață, potrivit CNN.
Pe această zonă se concentrează Ghislain Bardout și Emmanuelle Périé-Bardout, o echipă formată din soț și soție de exploratori oceanici din Franța. Ei au fondat Under the Pole, o organizație care desfășoară expediții de scufundări pentru a aduna cunoștințe științifice despre aceste medii extreme, neexplorate, ca parte a Inițiativei Rolex Perpetual Planet.
O practică permisă pe scară largă în toate oceanele lumii
Aceștia au fost martori direcți ai impactului traulelor de fund, o metodă de pescuit care presupune tragerea de plase de-a lungul fundului mării pentru a prinde specii care trăiesc aproape de fundul mării, cum ar fi codul, merluciu și creveți. Aproximativ un sfert din toate fructele de mare capturate în natură sunt capturate prin această metodă în fiecare an.
Pe măsură ce plasele grele răzuiesc pe fundul mării, ele pot colecta capturi accidentale nedorite și pot afecta recifele și ierburile marine, ducând la distrugerea unor ecosisteme prețioase. În ciuda acestui fapt, această practică este permisă pe scară largă în întreaga lume, inclusiv în unele zone marine protejate (MPA), cum ar fi în Mediterana franceză.
În acest an, Bardouts au efectuat o serie de expediții în Marea Mediterană.