Consumul de cărbune a atins un record la nivel global în anul 2024

20 12. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

Recordul global privind consumul de cărbune a fost stabilit în anul 2024. Avertismentul vine de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE). Specialiștii mai anunță că în ultimele trei decenii consumul de cărbune s-a dublat, în ciuda efectelor negative asupra mediului.

Experți cred că, în cel mai bun caz, utilizarea cărbunelui ar trebui să se stabilizeze până în 2027.

„Cărbunele este adesea considerat un combustibil al trecutului. Cu toate acestea, consumul său global s-a dublat în ultimele trei decenii”, scrie în cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie dedicat acestui combustibil foarte poluant.

De ce continuă multe țări să consume cărbune?

În ciuda tuturor eforturilor și promisiunilor, consumul global încă nu scade. Mai mult, în 2024, a fost atins un nou record de consum. Au fost utilizate 7,8 miliarde de tone, a calculat AIE, potrivit Le Figaro. Ca întotdeauna, China este cea care cântărește cel mai mult în calcul în ciuda creșterii utilizării altor surse de energie, nucleară, solară sau eoliană. Una din trei tone de cărbune extrase la nivel mondial alimentează o centrală din China. Beijingul, care este cel mai mare consumator și producător din lume, a atins noi recorduri de producție având 14 milioane de tone pe zi, în noiembrie.

Utilizarea cărbunelui continuă pentru că, în multe țări, cererea de energie electrică este în creștere pentru transport, încălzire, aer condiționat sau centre de date computerizate. Și fenomenele meteo își pun amprenta. În China, verile foarte călduroase sau iernile reci modifică foarte mult consumul.

Totuși, în majoritatea economiilor avansate, utilizarea cărbunelui „a atins deja un vârf și este de așteptat să scadă până în 2027”, mai notează studiul. În schimb, utilizarea cărbunelui continuă să crească în țările cu creștere economică și demografică precum Indonezia, Vietnam și India.