Agenția spațială indiană a simulat o misiune pe Lună sau Marte în munții din Himalaya

19 12. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Indienii au simulat în Himalaya realizarea unei misiuni de trei săptămâni pe Luna sau pe Marte. Agenția spațială indiană a amplasat în zona izolată un modul care ar putea fi folosit în viitoarele misiuni. La misiune a participat un astronaut.

Hab-1 (prescurtare de la Habitat-1) este prima misiune a agenției spațiale indiene Isro care simulează condițiile spațiale. Rolul este de a pregăti astronauți pentru misiuni spațiale reale și de a verifica echipamentele necesare. Hab-1 a fost testat timp de trei săptămâni în munții înalți din Himalaya, în zona Ladakh, potrivit BBC.

Construit cu teflon și izolat cu spumă de uz industrial, modulul Hab-1 are un pat, un post de lucru, spațiu de depozitare pentru provizii și truse, un spațiu de gătit și o toaletă. Un astronaut în simulare a petrecut trei săptămâni ascuns în instalație.

De ce a fost aleasă regiunea din Himalaya?

Zona din Himalaya a fost aleasă deoarece peisajul și solul stâncos seamănă cu rocile găsite pe Marte și cu unele părți ale terenului lunar. Zona este situată la o înălțime de 3.500 de metri și are condiții climatice extreme și aer rarefiat. Într-o zi, temperatura se poate schimba de la 20 grade Celsius la -18 grade Celsius. Chiar dacă nu se compară cu condițiile de pe Marte (unde temperaturile pot să ajungă la -153C) sau de pe Lună (-250C în unele cratere adânci), misiunea reprezintă un test de rezistență umană. În plus, pământul sterp se întinde pe suprafețe mari oferind senzația de singurătate.

Misiunea vine într-un moment în care India se pregătește să-și trimită primii astronauți în spațiu. Dacă totul decurge conform planului, misiunea se va lansa anul viitor. De asemenea, India intenționează să înființeze prima sa stație spațială până în 2035 și să trimită un om pe Lună până în 2040. Pentru pregătirea acestor misiuni, tot în Ladakh ar putea fi construită prima unitate permanentă din India care simulează condițiile din spațiu.