Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Agenția spațială chineză ar putea fi prima care să aducă pe Pământ mostre de pe Marte, în cadrul unui plan care ar urma să returneze roci și sedimente marțiene în 2031.
Într-un articol publicat în National Science Review, cercetătorii de la Deep Space Exploration Laboratory și instituțiile colaboratoare din China au prezentat un plan pentru Tianwen-3, o misiune de amartizare cu două nave spațiale planificată de Administrația Spațială Națională Chineză.
Jizhong Liu, proiectantul șef al Tianwen-3, a declarat că misiunea este pe cale să fie lansată în 2028.
Potrivit Space News, Tianwen-3 va include un modul de amartizare, un vehicul de ascensiune, un orbitator și un modul de întoarcere; de asemenea, poate utiliza un elicopter și un robot cu șase picioare pentru colectarea de probe.
O misiune de amartizare cu două nave spațiale
În lucrarea National Science Review, Zengqian Hou de la Deep Space Exploration Laboratory și Chinese Academy of Geological Sciences a raportat că există 86 de situri potențiale luate în considerare pentru locul de amartizare al Tianwen-3, scrie LiveScience.
Cele mai multe sunt grupate în Chryse Planitia, o câmpie netedă în regiunea ecuatorială nordică a planetei Marte, și Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact de pe Marte, unde China a trimis un rover în 2021.
Aceste locuri sunt promițătoare pentru obiectivul-cheie al misiunii Tianwen-3, care este de a căuta semne de viață pe Marte în trecut, au scris Hou și colegii săi.
Probele vor fi analizate în mai multe moduri
Locurile au fost alese pentru că oferă o topografie de amartizare relativ tolerantă și pentru că rocile și sedimentele de acolo ar putea păstra încă urme de viață marțiană antică.
O lansare în 2028 ar aduce Tianwen-3 înapoi pe Pământ în 2031. O călătorie dus-întors între Pământ și Marte durează între șapte și 11 luni, în funcție de alinierea planetelor la o anumită dată.
Probele vor fi analizate în mai multe moduri, au scris Hou și echipa sa. Aceste metode vor include spectrometria de masă, pentru a determina componența lor elementară, și analiza izotopică, pentru a examina raportul dintre diferitele versiuni ale elementelor care ar putea indica prezența în trecut a organismelor vii.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Lichidul antic de pe Marte nu ar fi fost doar apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?
„Pânzele de păianjen” gigantice de pe Marte, următoarea misiune pentru roverul Curiosity
„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte