Home » D:News » Piaţa datoriilor pe Wall Street, la cel mai ridical nivel din 2007 încoace

Piaţa datoriilor pe Wall Street, la cel mai ridical nivel din 2007 încoace

Piaţa datoriilor pe Wall Street, la cel mai ridical nivel din 2007 încoace
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.12.2024

Apetitul intens al investitorilor pentru randamente ridicate a generat un nou val de popularitate pentru produsele financiare complexe pe Wall Street, comparabil cu perioada premergătoare crizei financiare globale din 2007, scrie Financial Times.

În 2024, volumul tranzacţiilor financiare structurate a ajuns la 380 de miliarde de dolari, conform datelor LSEG, care exclud creditele imobiliare şi împrumuturile corporative tradiţionale. Aceasta reprezintă o creştere de peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi depăşeşte cu aproximativ 1 miliard de dolari recordul stabilit în 2021, precedentul vârf de după criza financiară.

Creşterea tranzacţiilor complexe, de obicei mai riscante, reflectă modul în care pieţele active şi economia puternică a SUA permit bancherilor să ofere produse mai sofisticate investitorilor dornici să obţină randamente fixe mai mari, transmite Ziarul Financiar.

„Am asistat la ani excepţionali cu o cerere constantă din partea investitorilor”

Printre tranzacţiile din acest an se numără obligaţiuni garantate cu venituri provenite din surse neobişnuite, precum aripioarele de pui picante, centrele de date şi cataloagele muzicale.

„Am asistat la ani excepţionali cu o cerere constantă din partea investitorilor, iar acest trend continuă,” a declarat Jay Steiner, expert în titluri garantate cu active la Deutsche Bank.

Wall Street explorează pieţe din ce în ce mai nişate pentru a satisface cererea de produse structurate. Recent, tranzacţii importante au inclus venituri din taxele de franciză ale lanţului de restaurante Wingstop, vânzările de petrol susţinute de ExxonMobil şi cererea pentru spaţiu şi putere de calcul furnizate de CloudHQ, un operator de centre de date.

Îngrijorări în rândul unor investitori

Această tendinţă a stârnit îngrijorări în rândul unor investitori, care consideră că fondurile bogate în lichidităţi nu acordă suficientă atenţie riscurilor. Unii au numit ironic anumite fonduri de asigurări „cumpărători programatici”, deoarece achiziţionează tranzacţii automat, fără analiză detaliată. Totuşi, analiştii susţin că dimensiunea pieţei rămâne suficient de mică pentru a evita riscuri sistemice majore.

Produsele financiare structurate au fost o sursă importantă de venituri pentru Wall Street, într-o perioadă în care alte activităţi bancare de investiţii au înregistrat o scădere a comisioanelor. Subscrierile pentru aceste produse generează comisioane mai mari decât obligaţiunile tradiţionale sau datoriile corporative obişnuite.

Pentru investitori, aceste produse sunt atractive deoarece oferă randamente mai mari decât obligaţiunile clasice, blocând în acelaşi timp aceste randamente. În plus, companiile de asigurări şi alţi investitori caută locuri sigure pentru a plasa activele venite de la pensionari sau alte surse de venituri recurente.

Benjamin Fernandez, şeful departamentului de finanţe structurate ezoterice de la Barclays, a subliniat că diversitatea tranzacţiilor este în creştere. El a menţionat că încheierea a două tranzacţii complexe într-o singură zi, precum cele legate de Wingstop şi puţurile petroliere, va deveni un fenomen din ce în ce mai comun pe măsură ce piaţa se extinde.

Potrivit JPMorgan Chase, valoarea tranzacţiilor structurate în domenii mai puţin obişnuite a crescut cu 50% în 2024, ajungând la 63 de miliarde de dolari.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase